Lehký oběd, večeře nebo svačina. Ne vždycky máme čas nebo chuť vařit se s nějakým složitým jídlem. Občas potřebujete do žaludku dostat jídlo, které je zdravé a zároveň hotové za deset minut. Zkuste těstovinový salát s tuňákem.
Těstoviny v čase
Těstovinové saláty jsou jednoduché, oblíbené a především variabilní. Stačí jen uvařené těstoviny a pak ingredience z lednice, na které máte zrovna chuť. Já si takhle doma dělám tuňákový salát. Komu vlastně za těstoviny vděčíme? První rýžové nudle se začaly připravovat v Číně. Nejčastěji se ale říká, že do Itálie přivezli těstoviny Arabové v 8. a 9. století z Afriky a Blízkého východu. V podobě, jaké je známe dnes, se těstoviny rozšířily po Itálii ve 13. století. Historici se ale o vzniku a prvotním rozšíření těstovin stále přou a neshodnou se! Teorie o původu oblíbené pochoutky se dokonce liší o celé tisíciletí a napříč kontinenty. Záleží také na definici těstoviny.
Těstovinový salát
Základy těstovinového salátu
Základem každého těstovinového salátu jsou samozřejmě kvalitní těstoviny. Vzhledem k tomu, že mám alergii na pšenici, kupuju si kukuřičné těstoviny. Ideálně penne nebo fusilli. Důležité je nechat je po uvaření vychladnout. Vždy to dělám tak, že je přesypu do cedníku a propláchnu studenou vodou. Pak už můžu začít s přípravou.
Co budete potřebovat:
- těstoviny
- okurka
- cherry rajčátka
- kukuřice
- tuňák v plechovce
- lžíce zakysané smetany
- sůl
- pepř
- olivový olej
Jak na to:
Do těstovin zamíchejte tuňáka, na kousky nakrájenou okurku zbavenou středu, aby nepustila příliš vody, rajčátka rozkrojená na čtvrtky, dvě lžíce kukuřice z plechovky, lžíce zakysané smetany. Vše promíchejte, dosolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem a máte hotovo.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, autorský text – jde o recept autorky článku