chleba rajče

RECEPT: Domácí křupavý chleba

Hodně jste se mě ptali na recept na chleba. Přiznám se, že by mě nikdy nenapadlo, že ho budu péct. Nicméně karanténa mě donutila a nejprve jsem to brala jako nutnost. Když jsem viděla insta stories kamarádky s postupem, jak ho peče a jak je to jednoduché, zkusila jsem to. Teď už jsem ho pekla snad po čtvrté, Emilka se mě už totiž několikrát ptala: “A maminko, mohla bys mi dát ten pečenej chleba a ne ten kupovanej?” Takže to beru jako známku toho, že je ten chleba dobrej.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

500g hladké mouky

necelou lžíci drceného kmína

droždí (dávám. sáček sušeného, sehnat čerstvé je mission impossible)

půl lžíce soli

4-5 dcl vody

 

JAK NA TO

Smíchejte mouku, droždí, kmín, sůl a pořádně to promíchejte, pak nalijte vodu, pořádně promíchejte, poprašte moukou a dejte na hodinu kynout. Těsto se dost lepí. U prvního pečení jsem ho dosypávala moukou, měla jsem pocit, že musím uplácat dokonalý bochník. U dalších dvou jsem to ale nedosypala a prostě jsem to těsto vylila a vyškrábala vařečkou z mísy na pečící papír, udělalo tam takový nějaký ovál a dala jsem to péct na 180.

Ne doprostřed trouby (první chleba mi vyskočil dost a vršek se na střední poloze trochu spálil). Plech dávám na tu úroveň o jednu pod prostředkem. Až začne cca po 20 minutách chleba hnědnout, potřete ho slanou vodou (lžíce soli ve dvou deci vody) a nechejte péct dalších 15-20 minut. Po vytažení ho nechte vychladnout na mřížce, aby se zespoda neopotil a byl pěkně křupavej. Kůrčičku má fakt skvělou!

chlebarajče2

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 632 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky