Docela jste mě, holky, minulý týden překvapily. Spousta z vás si psala o recept na moji jarní nádivku. Takže to sem dávám a doufám, že se ozvete, jak vám chutnala
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
- 4 rohlíky
- máslo (sotva průsvitný plátek do nádivky a pak kousek na vymazání misky)
- smetana (cca třetina kelímku) Ale můžete dát i mléko Já to tak nějak střídám.
- bylinky (podle toho, co máte na zahradě (nebo supermarketu ) – většinou dávám petržel, ale teď jsem měla na okně pažitku, tak jsem dala tu)
- 2 vejce
- půl balení slaniny (dávám slaninu, která není tak tučná a je spíš libovější)
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
JAK NA TO:
Slaninu nakrájejte na kostičky, osmahněte na pánvi na tenkém plátku másla a dejte stranou. Rohlíky nakrájejte na kousky, do mléka dejte dvě špetky soli, pepř, prolisovaný stroužek česneku, vajíčko, nasekanou pažitku a rozkvrdlejte vidličkou všechno dohromady. Nalijte to na rohlíky a vmíchejte slaninu. Pořádně to pomačkejte rukama a ještě trochu osolte. Do směsi nastrouhejte trošku muškátového oříšku. Pak to nechávám chvilku uležet. Nevydržím ale déle než 15 minut
Většinou nemám ráda takové ty mokré nádivky, takže ještě info k tomu mléku/smetaně – nedávám víc než půl hrnku. V případě smetany je to jen třetina kelímku. Zkrátka a dobře – dávám tolik, aby když ty rohlíky pak zmáčknu, aby z nich nic neteklo. Rozhodně nemají konzistenci břečky. Mrkněte na fotku.
Nádivku peču vždycky zvlášť, aby byla ze všech stran pěkně propečená.Dávám to do takové té zapékací misky z Ikea. Může mít rozměr cca 20×20 cm a i když peču ještě třeba v troubě maso, vždycky se tam tahle zapékací miska vejde.
V rozehřáté troubě peču na 180 tak dlouho než nádivka chytne barvu. Trvá to cca 15minut.