Můj manžel má dnes narozeniny. Chtěla jsem mu dát nějaký netradiční dárek, ale pořád jsem nemohla přijít na to, který by byl ten nej nebo co by mu udělalo radost. A pak jsem si řekla, že nejlepší dárek bude ten vlastnoručně vyrobený. Obrázek jsem mu ale nemalovala /to kdyby viděl, tak to s ním stopro sekne! /, ale ráda peču a můj muž má rád sladké, tak mě napadlo, že mu upeču čokoládový dort! Už jsem dělala všelicos, ale dort jsem ještě nepekla, tak to pro mě byla výzva. Mohla jsem si to tedy vyzkoušet o něco dřív, ale když mě to dřív nenapadlo. A taky jsem říkala, že přece nejsem takové trdlo, abych neupekla jeden dort. No, a žádná sranda to napoprvé teda nebyla.
Plna nadšení jsem si „vygůglila“ recept na ten nejčokoládovější dort ze všech nejčokoládovějších a šla nakoupit suroviny. Pekla jsem večer, až když jsem uspala syna. Muž nebyl doma, tak se to hodilo. Jela jsem postup krok po kroku, abych udělala všechno, jak se píše, ale v půlce jsem měla pocit, že z toho, co jsem vyrobila, dort nikdy nebude! Že i pejsek s kočičkou by ho uplácali lépe. Nervy mi pracovaly, že se na to všechno můžu vyprdnout a že jsem mohla už dávno spát /byly dvě hodiny ráno, když jsem dort dopekla/, ale když už jsem tomu věnovala tolik času, řekla jsem si, že už ho dodělám, i kdyby se dělo nevím co. Přes noc jsem dort nechala vychladnout a brzo ráno mě čekala ještě poleva a zdobení. Polevu jsem zvládla a zdobit mi pomáhal můj roční syn, který se dožadoval toho, že bude ovoce na dort pokládat sám podle svého uvážení. Pár kousků jsme opravila, ale zbytek jsem nechala. Dort i tak sklidil nevídaný úspěch nejen od oslavence, ale i rodiny, tak jsem si řekla, že s dorty ještě zdaleka nekončím.
Pokud máte chuť a čas, tohle je recept, podle kterého jsem pekla.
Co budete potřebovat:
200g tmavé čokolády s vysokým podílem kakaové hmoty
200g másla
1 lžíce instantní kávy
170g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
¼ lžičky sody
200g přírodního cukru
25g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
3 středně velká vejce
75 ml (5 lžic) podmáslí
Strouhaná čokoláda, ovoce nebo čokoládové hoblinky na ozdobu
Na polevu:
200g kvalitní tmavé čokolády
280ml smetany ke šlehání
2 lžíce přírodního krupicového cukru
Jak se dort peče:
. Dortovou formu vymažete a vyložíte pečícím papírem. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Do kastrůlku dejte čokoládu, přidejte máslo a kávu, kterou nejdřív rozpustíte ve 120 ml vroucí vodě. Ohřívejte do té doby, než se čokoláda rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
. V míse promíchejte mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. V další misce smíchejte vejce s podmáslím.
. Promíchejte rozpuštěnou směs s vaječnou směsí, dokud nevznikne hladká a polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba 50 minut až hodinu a půl. Když se těsto na špejli nechytá, je hotovo. Korpus nechte vychladnout (zřejmě trochu klesne) a vyklopte.
.Korpus rozřízněte na tři díly, do misky nalámejte čokoládu a v kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem, dokud nezačne vařit. Poté přelijte přes čokoládu a promíchejte. Polevou spojte nejdřív díly korpusu a zbytek přelijte přes celý dort.
.Zdobit se dá nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami. Já jsem použila borůvky, maliny a jahody.
Hodně štěstí při pečení a dobrou chuť při ochutnávání!