Tak jo. Opravdu začínám věřit tomu, že se všechno spiklo proti mně a prostě mi není přáno shodit těch pár kil. Už už jsem vypustila pečivo, zakázala jsem si koupit zmrzlinu a čokoládu, jenže pak přišlo pozvání k sousedům a ve chvíli, kdy naše sousedka Jana vytasila dort, věděla jsem, že to je v pr….
Sdílela jsem s vámi fotku a spousta z vás si psala o recept. Tak tady je:
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
Na těsto
300 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha na posypání pracovní plochy
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
140 g chladného másla, nakrájeného na kostičky + trocha na vymazání plechu
100 g přírodního krupicového cukru
75 ml podmáslí
1 vejce, rozšlehané
Na náplň
500 g jahod/ostružin popř. co zahrádka dá
3 lžíce přírodního krupicového cukru
275 g smetany ke šlehání (40%)
moučkový cukr na poprášení
JAK NA TO:
1. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Mouku, prášek do pečiva a sůl dejte do mísy. Přidejte máslo a vše promněte prsty, aby vznikla drobenka. Potom vmíchejte cukr.
2. Uprostřed směsi vytvořte důlek a vlijte do něj podmáslí i vejce. Pak směs zlehka zpracujte na měkké, lepivé těsto. Na lehce pomoučněné pracovní ploše je několikrát prohněťte a vytvarujte placku o průměru asi 18 centimetrů. Přesuňte ji na vymazaný plech.
3. Vložte do trouby a pečte třicet minut, aby těsto vyběhlo a zezlátlo. Vpichem špejle do nejvyššího místa zjistěte, zda je korpus už upečený – na špejli by neměly ulpět vlhké drobečky. Nechte korpus vychladnout.
4. Náplň: Zlehka rozmačkejte ostružiny s cukrem (jahody nakrájte na menší kousky) a ušlehejte smetanu. Korpus podélně rozpulte, na spodní díl naneste šlehačku a pak ostružiny. Přiklopte druhým dílem (u náplně z jahod vrchní díl potírám nutelou) a podávejte poprášené moučkovým cukrem.
TIP:
Vrchní díl korpusu krájí sousedka na trojúhelníčky a potom je až pokládá na koláč.
Při podávání koláče už pak jen nakrájí spodní část korpusu
Jani, díky za recept!
2 Komentáře
ty brďo!!!
vidˇ? :)))