Blíží se Vánoce a s nimi i spousta cukroví, tradic a nezdravého, ale vynikajícího jídla. Miluju Vánoce! A není to tak dávno, co jsem si myslela, že na Štědrý den se jí prostě kapr a salát. Tečka.
Jenže když jsem poznala mého manžela a jeli jsme spolu po Štědrém dni k jeho rodičům, vyvedl mě z omylu. “Máma bude dělat vinnou klobásu jako každé Vánoce!” těšil se muž. “Cože? Na Vánoce se přeci nejí klobása!!” děsila jsem se. “Vždycky se jí! Dělá se kapr, ale taky klobása!” odporoval mi. “Na Vánoce klobása???” ptala jsem se už podruhé jako totální idiot a nevěřila vlastním uším. No jo, já vím. Vy co žijete v severozápadních Čechách si říkáte, že jsem úplně blbá, ale já pocházím z Moravy a tam se prostě vinná klobása na Vánoce nejí, tak mi promiňte, že jsem doslova čuměla jako Alenka v říši divů
Samozřejmě jsem se na návštěvě přizpůsobila, ale musím se přiznat, že si vinná klobása si našla místo v mém jídelníčku a není to tak dávno, co jsme si ji s manželem připravili jen tak-bez Vánoc ;-). Upekla jsem ji v troubě, ale pak mi to nedalo a trošku jsem pátrala, jak ji vlastně připravit trošku netradičně. Receptů jsem našla spoustu. Určitě znáte tuv trojobalu nebo smaženou na pánvi jen tak. Co si ji tyto Vánoce ale udělat trochu netradičně? Zaujaly mne hned dva recepty. To je vlastně úplně poprvé, co sem dávám kompletně převzatý recept. Jenže mně se u toho opravdu sbíhají sliny!
Vinná klobása na černém pivu
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
600 g vinné klobásy
slunečnicový olej
50 g anglické slaniny
2 cibule
2 utřené stroužky česneku
100 g krájených rajčat v rajčatové šťávě (konzerva)
100 ml černého piva
sůl
černý pepř mletý
JAK NA TO:
Vinnou klobásu naporcujte na čtyři kusy, stočte do šneků, ty sepněte párátkem a z obou stran krátce smažte na oleji. Pak šneky vyskládejte do pekáče. Na pánvi osmahněte nakrájenou slaninu, přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky, utřený česnek, po 5 minutách vmíchejte protlak a pivo. Dochuťte solí a pepřem, nechte trochu odpařit tekutinu do mírného zhoustnutí. Směs nalijte ke klobásám, dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut.
Druhý recept vypadá také lákavě!
Hamburger z vinné klobásy s karamelizovanou cibulkou
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
600 g vinné klobásy
1 hrst čerstvé petržele
2 lžíce sušeného tymiánu
2 stroužky utřeného česneku
1 bílek
šťáva z ½ citronu + strouhaná kůra
máslo na potření
polníček
hrubozrnná hořčice
housky
Na karamelizovanou cibulku:
2 lžíce oleje
2 lžíce másla
3 cibule nakrájené na kolečka
2 lžíce cukru
2 lžíce balzamikového octa
sůl
JAK NA TO:
Karamelizovaná cibulka:
V hrnci rozehřejte olej s máslem, přidejte cibuli, kterou nechte zesklovatět. Přidejte cukr a opékejte do té doby než zezlátne. Pak přidejte balzamiko, pod pokličkou nechte zkaramelizovat. Občas zamíchejte!
Burgery:
Obsah klobásy vymáčkněte ze střívka a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vytvarujte placičky, potřete máslem a pečte v troubě na 180 cca 10-15 min. Housky rozkrojte, spodní díl potřete hrubozrnnou hořčicí, přidejte polníček, maso, cibulku a přiklopte druhou částí housky.
Fotky a oba recepty jsou z Pražského řeznictví. …a pořád se nemůžu rozhodnout, který z nich vyzkouším. Asi ten na pivu! A to mi vlastně připomnělo, jaké chutě jsem mívala v těhotenství… Psala jsem o tom v článku Jak jste na tom s prasárnami?