Tato neděle je jako stvořená pro grilování! Venku je krásně a tak by to chtělo nějakou dokonalou omáčku k tomu masíčku! Že neplánujte grilovat, ale pro svoji návštěvu chystáte obložené sýrové mísy? Ani v tomto případě se švestkovým chutney nechybujete
Když nám rodiče manžela dovezli plnou bednu švestek, už po prvním dni nám švestky lezly ušima. A to švestky milujeme! Začaly ale rychle měknout a nechtěla jsem, abychom je museli vyhodit. Část jsem zamrazila a z posledního kila jsem se rozhodla udělat hokus pokus. Když jsem totiž dělala několik dní před tím domácí kečup (recept najdete tady), všimla jsem si návodu na chutney nebo chcete li, čatny. Je to jednoduché, uvařené za chvíli a výsledek stojí opravdu za to!!!
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
1kg švestek
1 velká bílá cibule
4 malé červené cibule
5 lžic olivového oleje
4 lžíce cukru
4 lžíce balzamika
půl lžičky chilli
JAK NA TO:
Poloviny vypeckovaných švestek rozkrojte ještě na polovinu, takže z každé švestky budete mít čtvrtky. Cibuli rozkrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte olivový olej a cibuli smažte dokud nezesklovatí. Když je měkká, přidejte švestky a půl lžičky chilli.
Duste pod pokličkou tak dlouho, dokud ovoce nezměkne a nepustí šťávu (cca 10min).
Na konci směs posypte cukrem, přidejte balzamiko a počkejte až se tekutina lehce odpaří a celá směs zhoustne. Měla by mít konzistenci marmelády. Pak už s ní hurá do sklenic a nechte ji vychladnout. Včera jsem si ji dala do bagety s kuřecím masem a byla to dokonalá tečka, kterou ta bagetka potřebovala!