Posledních pár dní jsme s mužem nějak nestihli likvidovat rajčata, které moje drahá polovička v potu tváře pěstovala a tak jsem přemýšlela, jak je zužitkovat. Lečo už se mi ale znovu vařit nechtělo. A tak jsem začala pátrat po receptech na kečup. Musím říct, že jsem tak trochu čekala, že jich bude všude plno, ale že jich bude až tolik? Zaujaly mne dva recepty a tak nějak jsem je zkombinovala. Výsledek mě překvapil! Můj první domácí kečup se dá nejen jíst, ale po vychladnutí mi tak chutnal, že jsem si k němu musela hodit do trouby pár brambor, abych do něj mohla něco namáčet! Takže:
CO BUDETE POTŘEBOVAT
1,2kg rajčat
1 obří cibule
3 kapie
2 jablka
5 lžic cukru
2 lžičky skořicového cukru
1,5 lžíce soli
50ml vinného octa
1 lžíce sladké papriky
1 velký stroužek česneku
1 lžička mletého zázvoru
3 bobkové listy
půl lžičky chilli
JAK NA TO:
Omytá rajčata nakrájejte na měsíčky, se lžící soli je zalijte vodou a dejte pod pokličkou vařit než pustí šťávu a změknou. Mezi tím si nakrájejte cibuli, jablka, papriky a připravte koření. Když jsou rajčata rozvařená, propasírujte je. Teprve pak přidejte ostatní zeleninu. Až když to hezky bublá, přidejte půl lžičky sušeného chilli, zázvor, mletou papriku, nakrájený česnek, 2 lžíce cukru, ocet a bobkové listy. Když začala zelenina měknout, přidala jsem skořicový cukr.
Až je zelenina měkká a rozpadá se, vyndejte bobkové listy a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Já ten svůj v posledním tažení zavařila, takže sem tam v kečupu najdu kousek papriky, ale myslím, že to není na škodu :) Pak jsem ještě kečup dochutila dalšími třemi lžícemi cukru, protože mi přišel kyselý od octa. Přiznám se, že i pak mi stále připadal trochu kyselý. Už jsem s tím ale nic nedělala a udělala jsem dobře! Určitě žádný další cukr nepřidávejte. Po vychladnutí je totiž kečup fantastický Pak už jen otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je tak ideálně do druhého dne.
Držím pěsti Pošlete pak foto! …a také mě samozřejmě zajímá, jak vám chutná!
1 komentář