14225501_603309306518570_362022180019028171_n

Domácí kečup, který musíte zkusit!

Posledních pár dní jsme s mužem nějak nestihli likvidovat rajčata, které moje drahá polovička v potu tváře pěstovala a tak jsem přemýšlela, jak je zužitkovat. Lečo už se mi ale znovu vařit nechtělo. A tak jsem začala pátrat po receptech na kečup. Musím říct, že jsem tak trochu čekala, že jich bude všude plno, ale že jich bude až tolik? Zaujaly mne dva recepty a tak nějak jsem je zkombinovala. Výsledek mě překvapil! Můj první domácí kečup se dá nejen jíst, ale po vychladnutí mi tak chutnal, že jsem si k němu musela hodit do trouby pár brambor, abych do něj mohla něco namáčet! ;-) Takže:

CO BUDETE POTŘEBOVAT

1,2kg rajčat

1 obří cibule

3 kapie

2 jablka

5 lžic cukru

2 lžičky skořicového cukru

1,5 lžíce soli

50ml vinného octa

1 lžíce sladké papriky

1 velký stroužek česneku

1 lžička mletého zázvoru

3 bobkové listy

půl lžičky chilli

IMG_20160905_121108

JAK NA TO:

Omytá rajčata nakrájejte na měsíčky, se lžící soli je zalijte vodou a dejte pod pokličkou vařit než pustí šťávu a změknou. Mezi tím si nakrájejte cibuli, jablka, papriky a připravte koření. Když jsou rajčata rozvařená, propasírujte je. Teprve pak přidejte ostatní zeleninu. Až když to hezky bublá, přidejte půl lžičky sušeného chilli, zázvor, mletou papriku, nakrájený česnek, 2 lžíce cukru, ocet a bobkové listy. Když začala zelenina měknout, přidala jsem skořicový cukr.

Až je zelenina měkká a rozpadá se, vyndejte bobkové listy a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Já ten svůj v posledním tažení zavařila, takže sem tam v kečupu najdu kousek papriky, ale myslím, že to není na škodu :) Pak jsem ještě kečup dochutila dalšími třemi lžícemi cukru, protože mi přišel kyselý od octa. Přiznám se, že i pak mi stále připadal trochu kyselý. Už jsem s tím ale nic nedělala a udělala jsem dobře! Určitě žádný další cukr nepřidávejte. Po vychladnutí je totiž kečup fantastický ;-) Pak už jen otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je tak ideálně do druhého dne.

Držím pěsti ;-) Pošlete pak foto! …a také mě samozřejmě zajímá, jak vám chutná!

IMG_20160905_205628 IMG_20160905_205540

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 632 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky

1 komentář

  • Švestkové chutney dokonalé k masu a sýrům – Matky v nesnázích
    11.9.2016 - 10:49