První jahody jsem dostala od kamarádů, kteří se na jejich sběru podíleli osobně. Byly krásně tmavě červené a sladké jako med. A protože jsem milovnice ovoce, měla jsem radost, jako když malé dítě dostane novou hračku. Okamžitě jsem přemýšlela, co bych z nich nejlépe udělala, abychom si je s manželem pořádně vychutnali. Navíc nás čekala návštěva, takže jsem chtěla něco ověřeného a samozřejmě chuťově luxusního.
V hlavě mi bleskl koláč! To je ono. Je rychlý, snadný a naprosto uspokojí chuťové buňky. A troufám si říct, že si ho oblíbí i odpůrci sladkého.
Na těsto:
2 vejce
1 balíček vanilkového cukru
¾ balíčku prášku do pečiva (já použila bezlepkový)
¾ hrnku mléka
Na drobenku:
1 hrnek cukru krystalu
2 hrnky polohrubé mouky (já použila bezlepkovou)
125g másla
Jahody
A jde se na to:
Mouku, cukr a máslo na drobenku dejte do větší mísy a promíchejte. Až to budeme mít, jeden hrnek odeberte a nechte stranou. Budete ho potřebovat na závěr, na posypání koláče. Do zbytku drobenky přidejte zbylé suroviny (kromě jahod ). Snadno z nich umícháte jemné těsto, které vylijte na vymazaný a moukou vysypaný plech pokud někdo radši používá pečící papír (jako já ). A teď už přicházejí na řadu umyté a osušené jahody, které pokladete po celém plechu. Větší můžete rozpůlit. No, a posypte zbývající drobenkou z hrnku. A je to!
Dejte do předem vyhřáté trouby péct na zhruba 20 minut a 200 stupňů.
Dobrou chuť a pokud ho budete zkoušet, dejte vědět, jak vám chutnal.
1 komentář