Jak se vypořádat s těhotenskou cukrovkou

Jak se vypořádat s těhotenskou cukrovkou

Co jíst a co nejíst? Tuhle otázku si pokládá asi každá nastávající maminka, které zjistí cukrovku. My pro vás máme rady a detailní jídelníček, který, když budete dodržovat, tak se s cukrovkou poperete levou zadní a ještě se budete cítit dobře a zdravě, stejně jako vaše miminko v bříšku. :-)

Tento příspěvek připravila naše čtenářka Ála Vítková, kterou z našeho blogu už znáte, a která si jí prošla. Kdo jiný, než ona, by vám tedy mohl lépe předat své zkušenosti. :-)

Děkujeme, Álo!

Při prvním pročtení spousty článků a doporučení ohledně jídla při těhotenské cukrovce mě zalila vlna smutku, čeho všeho se budu muset vzdát, ale věřte, že se to dá zvládnout i s těhotenskými chutěmi. Podařilo se mi je udržet na uzdě a tím pádem jsem si vystačila pouze s dietou (a přiznávám, že jsem na sebe byla opravdu pes  :rose: a ani jednou nezahřešila) a nemusela jsem si píchat inzulín.

Nejdůležitější je, nastavit si nějaký režim, který je fajn dodržovat.

Obecné zásady:

. Prvních pár týdnů vše vážit, aby člověk získal odhad, kolik čeho může sníst. Já jsem byla velmi překvapená, protože porce, které jsem jedla dříve, byly mnohem menší, než ty, které jsem si při dietě navážila.

. Z jídelníčku úplně vyloučit slazené výrobky, nesladit a výrazně omezit vše, co obsahuje jednoduché cukry. Zjistíte, že v podstatě z jídelníčku vyloučíte vše sladké, veškerá dochucovadla (kečup, hořčici, sojovku,…) a výrazně omezíte i ovoce, které také obsahuje jednoduché cukry. Co se ovoce týče, je v omezeném množství povoleno a já jsem zjistila, že když se zařadí jako dopolední svačina, třeba nakrájené do jogurtu, tak to glykemii moc nezvýší a člověka to dobře nasytí. Povolené množství ovoce je např. ½ jablka, ½ pomeranče atd.) – já jsem si vždy dala malý bílý jogurt a do něj 3 kuličky hroznového vína, 2 měsíčky pomeranče, 1 jahodu – vše jsem nadrobno nakrájela, aby to vypadalo, že toho je hodně. ;-)  Samozřejmě to lze různě obměňovat, jenže já mám bohužel na 2/3 ovoce a na veškeré ořechy alergii, takže výběr jsem moc neměla. :unsure:

. Žádné dia výrobky – v těhotenství by se nemělo jíst nic s umělými sladidly, takže ani ,sladké´ potraviny, určené pro diabetiky nejsou při těhotenské cukrovce vhodné.

. Vyloučit z jídelníčku uzeniny a kupovat si pouze kvalitní šunku od kosti.

. Pečivo hlavně žitné, nebo pšenično-žitné, raději vyloučit bílé pečivo úplně, obsahuje hodně sacharidů. Pozor také na tmavé pečivo, které je dobarvováno karamelem, opravdu raději koupit kvalitnější a neriskovat.

. Nezahánět chutě ,zobáním´ mezi jídly. Je sice pravda, že kdyby si člověk zobl to, co má povoleno, nebyla by to velká tragédie, ale glykémii by to zaručeně zvedlo a to není pro maminku, ani pro miminko dobré… Prostě vydržte, stejně se při těhotenské cukrovce jí každé dvě hodiny.

. Nejdůležitější zásada – rozhodně nevařte speciální ,dietní´ jídlo pro sebe a jiné pro zbytek rodiny. Vařte jedno jídlo, které je vhodné pro vás a zbytek rodiny ať se přizpůsobí. Nejedná se totiž o žádnou speciální dietu, ale o vyváženou racionální stravu – dospívající syn, sportovec, tuto změnu jídelníčku vyloženě přivítal.

Snídaně:

Je dobré snídani rozdělit na dvě – po ránu je totiž nejvyšší hladina těhotenských hormonů a je těžší udržet glykémii v normě, když se snídaně rozdělí na dvě části – první co nejdříve po probuzení a druhá za dvě hodiny, glykémie tak zůstane hezky dole. :yes: Mě se k snídani neosvědčily ani mléčné výrobky, ty jsem nechávala raději na svačinu.

Doporučená dávka na snídani je 40g sacharidů – mně se osvědčil půl krajíček žitného chleba s máslem a plátkem šunky a k druhé snídani s plátkem sýra… Já jsem velký spavec, ráno vstávám na poslední chvíli a tuhle snídani si člověk může připravit už večer a v práci se pak v klidu nasnídat.

Svačina:

Dopoledne je vhodná doba na ovoce, jak jsem psala již v zásadách. Odpoledne se jednoduché cukry, které ovoce obsahuje, už hůře odbourávají.

Doporučená dávka na svačinu (dopolední i odpolední) je 30g sacharidů. Například 150g bílého jogurtu, 1 lžíce ořechů, 1 lžíce neslazených cornflakes a ½ středního kusu ovoce. Nebo půl krajíček chleba s máslem, plátek sýra nebo plátek šunky, plátek rajčete, plátek okurky, kousek ledového salátu.

Oběd a večeře:

Doporučená dávka sacharidů je max 60g. Důležitou součástí oběda i večeře je zelenina, doporučuji ji zařadit vždy, není dobré, aby celé množství doporučených sacharidů tvořila pouze příloha (brambory, rýže, atd.…), ale je vhodné porci sacharidů rozdělit mezi tradiční přílohu a zeleninu.

Libové maso a ryby se mohou jíst v téměř neomezeném množství. Přílohy – rýže 150g, brambory 200g, těstoviny 150g, luštěniny 150g, houskové knedlíky 2 slabé plátky, bramborové knedlíky 3 slabé plátky a omáčky zcela symbolicky, cca 2 lžíce – pokud možno, knedlíky s omáčkou zařazovat pouze výjimečně.

Polévka obsahuje cca 10g sacharidů, svačinová polévka (gulášová, bramborová,…) cca 20g sacharidů.

Pozor na ,hospodská´ jídla, omáčky bývají doslazované nebo obsahují nevhodná dochucovadla, dresinky a některé číny i glutamát sodný, který je v těhotenství zcela nevhodný. Méně vhodná jsou smažená jídla a zcela nevhodná jsou jídla z fast foodů.

Druhá večeře:

Druhá večeře je velmi důležitá a já jsem si na ni rychle a ráda zvykla – obvykle jsem si ji brala do postele. :rose:

Je to taková malá svačinka před spaním, která pomůže udržet nižší hodnotu glykémie měřenou ráno na lačno.

Doporučená dávka sacharidů je 30g – slaboučký plátek chleba, nebo 3 plátky knäckebrotu slabounce máznuté máslem nebo žervé a plnotučné mléko nebo kefír. Ovoce večer nebo na noc je nevhodné.

 

JÍDELNÍ LÍSTEK na 7 dnů – použito z materiálů od diabetoložky:

PONDĚLÍ

Snídaně: chléb 70g, máslo 10g, šunka 50g, rajče 100g

Přesnídávka: ovocný salát s ořechy, pomeranč 140g, banán 40g, vlašské ořechy 20g, lískové ořechy 20g

Oběd: pol. hovězí s nudlemi, zapečená treska se sýrem, bramborová kaše, ledový salát, (hov. maso 10g, nudle 15g, zel. pol 30g, treska 150g, eidam 30% 30g, brambory 200g, mléko 1,5% 50ml, máslo 10g, ledový salát 150g)

Svačina: houska 55g, eidam 30% 50g, máslo 10g

Večeře: vepřová pečeně, dušená mrkev s hráškem, brambory, máslo (vepř. maso 100g, hrášek 50g, mrkev 150g, máslo 10g, brambory 200g)

II. večeře: chléb 40g, žervé 50g

 

ÚTERÝ

Snídaně: chléb 70g, máslo 10g, vejce natvrdo 55g, okurka 150g

Přesnídávka: ovocný salát s vločkami, mandarinka 50g, jablko 50g, oves. vločky 30g

Oběd: pol. Nudlová, hovězí po srbsku, těstoviny, (zel. pol 30g, olej 10g, mouka hl. 5g, nudle 15g, hov. maso 100g, cibule 8g, protlak 5g, lečo mraž. 50g, těstoviny 50g)

Svačina: houska 55g, Lučina 50g

Večeře: grilované kuřecí stehno, brambory, máslo, rajčatový salá, (kuř. stehno 150g, olej 5g, brambory 250g, máslo 10g, rajčata 150g, cibule 10g)

II. večeře: chléb 40g, bílý jogurt 120g

 

STŘEDA

Snídaně: chléb 70g, máslo 10g, šunka 50g, paprika 100g

Přesnídávka: banán 140g

Oběd: pol. bramborová, krůtí prsa přírodní, grilovaná zelenina, rýže, (zel. pol. 30g, brambory 30g, krůtí prsa 100g, rýže 50g, olej 10g, mouka hl.5g, cuketa 40g, lilek 40g, paprika 40g, rajčata 40g)

Svačina: rohlík 42g, acidofilní mléko 150g

Večeře: zapeč. brokolice se sýrem, brambory, máslo, (brokolice 150g, cibule 10g, olej 5g, vejce 55g, eidam 30% 30g, brambory 250g, máslo 10g)

II. večeře: chléb 40g, ředkvičky 100g, šunková pěna (šunka 30g, mléko 1,5% 20ml, žervé 50g)

 

ČTVRTEK

Snídaně: chléb 70g, máslo 10g, vejce sázené 55g, rajče 100g

Přesnídávka: ovocný salát s cereáliemi, pomeranč 100g, jablko 50g, kukuřičné lupínky 15g

Oběd: pol. kmínová s vejcem, vepřové medailonky, těstoviny, salát z čínského zelí (mouka hl. 20g, zel. pol. 30g, vejce 5g, vepř.vmaso 100g, olej 10g, těstoviny 50g, zelí čínské 150g)

Svačina: houska 55g, sýr Tartare 20g

Večeře: treska pečená na bylinkách, bramborová kaše, zeleninové obložení, (treska 150g, brambory 250g, máslo 15g, mléko 1,5% 50ml, paprika 30g, rajčata 30g, okurky 30g, paprika 30g, hlávkový salát 30g)

II. večeře: chléb 40g, kefír 250ml

 

PÁTEK

Snídaně: chléb 70g, máslo 10g, šunka 50g, okurka 150g

Přesnídávka: strouhané jablko s mrkví a slunečnicovými semínky, (jablko 100g, mrkev 120g, slunečn. sem. 20g)

Oběd: pol. zeleninová se strouh, hovězí peč, zelené fazolky dušené, brambory, máslo,  (zel. pol. 30g, mouka hr. 10g, vejce 5g, hov. maso 100g, fazolky zel. 150g, máslo 15g, brambory 200g)

Svačina: houska 55g, máslo 10g, eidam 30% 50g

Večeře: kuskus s kuřecím masem a zelenino, (kuř. prsa 100g, olej 20g, cibule 15g, zelenina mraž. mix 100g, brokolice 50g, kuskus 60g)

II. večeře: chléb 40g, jogurt bílý 120g

 

SOBOTA

Snídaně: chléb 70g, máslo 10g, rajče 100g, míchaná vejce (vejce 55g, cibulka jarní 5g)

Přesnídávka: sezamový ovocný salát, (banán 80g, kiwi 70g, sezam 10g, citr. šť. 5g)

Oběd: pol. hovězí s rýží, vepřová roláda plněná špenátem, bramborová kaše, máslo (hov. maso 10g, zel. pol. 30g, rýže 10g, vepř. maso 115g, mouka hl. 10g, olej 10g, vejce 10g, špenát 20g, brambory 200g, mléko 1,5% 50ml, máslo 10g)

Svačina: houska 55g, sýr Cottage 50g

Večeře: hovězí na zelenině, rýže, (hov. maso 100g, máslo 10g, zeleninová směs mraž. 200g, rýže 55g)

II. večeře: chléb 40g, salát Tzatziki, (řecký jogurt 150g, okurky 120g, olej oliv. 5g, kopr 5g, citr. šť. 5g)

 

NEDĚLE

Snídaně: chléb 70g, máslo 10g, šunka 50g, paprika 70g

Přesnídávka: ovocný salát se šlehačkou, (mandarinky 100g, hrozno 50g, jablka 100g, smetana ke šlehání 33% 15ml)

Oběd: pol. s krupicí a vejci, krůtí řízek přír., zelenina na divoko, brambory, máslo, (zel. pol. 30g, vejce 10g, krůtí prsa 100g, brambory 200g, krupice hr. 10g, máslo 20g, zelenin. směs mraž. 150g, pórek 10g, cibule 5g)

Svačina: rohlík 42g, podmáslí 150ml

Večeře: chléb 100g, máslo 10g, šopský salát s balkánským sýrem, (paprika 70g, okurky 70g, rajčata 70g, cibule 5g, balkán.sýr 50g)

II. večeře: chléb 40g, pažitková pomazánka (pažitka 20g, mléko 1,5% 20ml, sýr tav. 20g, tvaroh měkký 100g)

 

Zdroj foto: osobní archiv Aleny Vítkové

 

 

 

Informace o autorovi

matkyvnesnazich
Autor s 51 příspěvky

Další příspěvky