Když jsem poprvé ochutnala tuhle malinovou ,mňamku´, řekla jsem si, že už nikdy nechci jinak. :heart: Tehdy dort upekla moje kamarádka Eva, která by se mohla skvěle živit i jako cukrářka. ;-) A protože jsem celiak (mám doživotní alergii na pšenici, ječmen, oves a žito), překvapila mě a upekla ho pro mě bezlepkový. Už, když ho uvidíte, na něj dostanete okamžitě chuť a navíc je opravdu tááák dobrý! Takže jsem neváhala a hned si řekla o recept a upekla si ho i sama doma. A jen se po něm zaprášilo! :rose:
Takže vřele doporučuju! Navíc není těžký na přípravu, takže, kdo miluje sladké jako já, zkuste ho a dejte mi vědět, jak vám chutnal. ;-)
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
160ml mléka
1 lžíce másla
1 lžíce vanilkového extraktu
150g polohrubé mouky (pro alergiky bezlepkové mouky)
3 lžíce holandského kakaa
1 lžička kypřicího prášku (pro alergiky bezlepkový)
3 vejce (žloutky a bílky oddělené)
225g moučkového cukru
Máslo a mouka na vysypání formy (opět v případě nutnosti myslete na bezlepkovou variantu)
NA NÁPLŇ:
125ml smetany ke šlehání
125g čerstvých nebo rozmražených malin
1 lžíce cukru krupice
NA POLEVU:
160ml smetany ke šlehání
160g tmavé nalámané čokolády
Čerstvé maliny na ozdobení
JAK NA TO:
. Předehřejte troubu na 180 stupňů a formu o průměru zhruba 23cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
. Máslo s mlékem dejte do malého kastrůlku a zahřívejte, až se máslo rozpustí. Poté vmíchejte vanilkový extrakt a na chvíli dejte stranou. Do misky nasypte mouku, kakao a kypřicí prášek. V jiné větší míse utřete žloutky s cukrem, dokud vám nevznikne pěna. Než zesvětlají a nabudou. Poté vyšlehejte bílky na sníh. Ke žloutkům vlijte lehce zchladné vanilkové máslo a pomalu vmíchejte směs mouky s kakaem. Nakonec lžící opatrně zamíchejte sníh z bílků.
. Těsto vlijte do formy a pečte zhruba 35 minut. Pokud je dort upečený, nechce ho vychladnout.
. Nyní dort dlouhým nožem vodorovně rozpulte. Ušlehejte smetanu a vidličkou rozmačkejte maliny s cukrem. Poté je vmíchejte do šlehačky a hmotou naplňte dort.
. V hrnci s horkou vodou rozpuste nalámanou čokoládu i se smetanou. Zahřívejte a míchejte, dokud nevznikne tuhá poleva. Pomocí stěrky jí potřete po povrchu dortu a po okraji dortu ozdobte čerstvými malinami.
Dobrou chuť! ;-)