Na tzatziky už nemusíte do Řecka. Stačí pár ingrediencí a máte skvělý doplněk ke grilovanému masu. Zvládne je připravit i začátečník.
Tzatziky, osvěžující a neodmyslitelná součást řecké kuchyně, si získaly oblibu po celém světě. Tento krémový dip na bázi jogurtu se tradičně skládá z hustého řeckého jogurtu, strouhané okurky, česneku a olivového oleje. V různých částech Řecka se také dochucuje citronovou šťávou, octem, solí a pepřem. Přidává se do nich také čerstvý kopr, který dodává tzatziki skvělou chuť. Často v nich nevadí ani těm, co kopr nevyhledávají.
Tzatziky se v Řecku servírují jako součást meze (předkrmů), podávají se k grilovanému masu, gyrosu a souvlaki. Díky své svěžesti a lehkosti skvěle vyvažují tato jídla. Můžete si je vychutnat ale i s pita chlebem, zeleninou nebo jako dip k hranolkům.
Zkuste můj recept
Vím, že se všude dává řecký jogurt, není na tom nic špatného. Čím víc procent tuku má, tím to je lepší. Právě proto volím často při přípravě tohoto řeckého dipu místo řeckého jogurtu zakysanou smetanu, která mívá 12%. Tzatziky jsou pak krémovější a jemnější, jak nedávno poznamenala moje kamarádka, která zkoumala, jaký řecký jogurt pro jejich přípravu kupuji.
Co budete potřebovat:
- 2 kelímky zakysané smetany
- 1/2 okurky
- česnek
- kopr
- sůl
- olivový olej
- olivy na ozdobení
Jak na to
Nastrouhejte okurku na jemno, vymačkejte ji a zbavte přebytečné vody. Teprve pak vmíchejte zakysanou smetanu, nasekanou hrst čerstvého kopru, sušený česnek, ale klidně můžete i prolisovat stroužek česneku. Mám radši sušený, protože mě po něm nepálí žáha, takže pokud máte stejný problém, jako tip se vám takhle informace může hodit. Osolte. Pak dejte tzatziky do hezké misky, ozdobte olivou a polijte olivovým olejem. Rychlé a výborné k masu, ale i jako dip na zeleninu.
Zajímavosti o tzatzikách
Název „tzatziki“ pochází z tureckého slova „cacık“, což je podobný pokrm na bázi jogurtu a okurky. Je to důkaz o historických a kulturních vazbách mezi Řeckem a Tureckem. Tzatziky nejsou jen dobré, ale i zdravé. Jogurt je bohatý na probiotika, která podporují zdravé trávení. Okurka hydratuje a dodává vitaminy. Česnek je známý svými protizánětlivými vlastnostmi.
I když je základní recept podobný, v různých regionech Řecka se tzatziky mohou lišit. Někde se přidává máta, jinde preferují více česneku. Tzatziky jsou ideální přílohou k masu v horkých letních dnech. Pokud máte v plánu grilovat, určitě si je připravte. Osvěží a zasytí zároveň. Skvělé na nich je to, že jsou variabilní. Pokud máte rádi míň českeku, dáte si ho méně, stejně tak můžete vynechat třeba kopr, ale to radši nedělejte, protože s koprem jsou naprosto fantastické! Experimentovat také můžete s dalšími bylinkami a kořením.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, recept autorky článku, thegreekchef,