vajíčka
Foto zdroj: Matky v nesnázích

Jen 3 ingredience a 5 minut: Tuhle vajíčkovou pomazánku chcete nejen na Velikonoce

Přinesli vaši koledníci hodně vajec a nevíte, co s nimi? Zkuste tuto jednoduchou pomazánku. Je výborná a opravdu jednoduchá.

Jednou z neodmyslitelných dobrot, které se na velikonočním stole objevují, je vajíčková pomazánka. Tato jednoduchá pomazánka se hodí jako chuťovka na chlebíčky nebo si ji jednoduše můžete namazat na chleba. Pojďme se podívat na recept a tipy, jak ji připravit. Tato je nejen rychlá na přípravu. Je také výživná a navíc skvěle chutná.

vajíčka

Foto zdroj: Matky v nesnázích

Vajíčková pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 4 vařená vajíčka
  • 1 Lučinu nebo Palouček
  • plátek másla
  • sůl

Jak na to:

Vajíčko uvařené na tvrdo zbavte skořápky a rozmačkejte spolu s kostkou Lučiny/Paloučku, přidejte máslo a vše pečlivě promíchejte. Pak jen dosolte podle chuti. Pomazánku natřete na pečivo. Můžete posypat pažitkou nebo nasekanou petrželkou.

Existuje také varianta pomazánky, do které se dává majolka nebo hořčice. Na Moravě není také výjimkou jemně nakrájená cibule. Ať už vytvoříte jakoukoliv vajíčkovou pomazánku, nešlápnete vedle. Vajíčka jsou výživná potravina, která nabízí řadu zdravotních přínosů. Tady je několik důvodů, proč by měla mít místo i u vás doma.

vajíčková pomazánka na chlebu

Foto zdroj: Matky v nesnázích

Proč jíst vajíčka:

  • Bílkoviny: Vajíčka obsahují vysoce kvalitní bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny.
  • Vitamíny a minerály: Vajíčka jsou bohatá na vitamíny, jako je vitamin B12, vitamin D, riboflavin a folát. Obsahují také minerály jako selen, fosfor a železo.
  • Zdravé tuky: Vajíčka obsahují mononenasycené a polynenasycené tuky, které mohou podporovat zdraví srdce a cév.
  • Antioxidanty: Žloutky vajec jsou bohaté na lutein a zeaxanthin, antioxidanty, které mohou přispět ke zdraví očí.
  • Podpora mozkových funkcí: Cholin, nutrient nacházející se ve vajíčkách, je důležitý pro funkci nervového systému a může hrát roli v paměti a kognitivních funkcích.
  • Ovlivnění tělesné hmotnosti: Díky vysokému obsahu bílkovin mohou vajíčka pomoci udržet pocit sytosti na delší dobu, což může být prospěšné při regulaci tělesné hmotnosti.
  • Snadná dostupnost a variabilita: Vajíčka jsou dostupná a lze je připravit mnoha způsoby.

Pamatujte ovšem na příliš vysoký příjem cholesterolu, který se nachází ve žloutcích. Vhodné je tedy vajíčka konzumovat jako součást pestré a vyvážené stravy.

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, healthline,

Informace o autorovi

Tereza Janatová
Autor s 167 příspěvky

Další příspěvky