S příchodem Velikonoc přichází také výzva mezi šéfkuchaři restaurací, kdo nabídne to nejlepší menu. Nechce se vám vařit? Podívejte se, kam stojí za to vyrazit.
Velikonoce jsou příležitostí k oslavě jara a zároveň významným svátkem, který přivádí rodiny ke společnému stolu. České restaurace v této době tradičně připravují speciální velikonoční menu, které kombinuje klasické chutě s moderními prvky.
Tradice
Velikonoční menu v českých restauracích často zahrnuje tradiční pokrmy, které si oblíbilo mnoho generací. Návštěvníci se mohou těšit na velikonoční nádivku, která je připravovaná z pečiva, uzeného masa, vajec a bylinek. Tento pokrm je často obohacen o kopřivy či jiné jarní bylinky, které dodávají svěží chuť.
Spousta restaurací také přináší moderní twist na tradiční pokrmy. Šéfkuchaři se nebojí experimentovat a používají sezónní ingredience, aby vytvořili nové chuťové zážitky. Kuchařský tým pod vedením šéfkuchaře Denise Wágnera v restauracích Talíř, Chateau Ctěnice, Rendlík a Končina, a šéfkuchař Jan Martínek v restauraci Zlatý kohout v Pytloun Grand Hotelu Imperial, připravili svěží jarní menu z lokálních surovin. „Pečlivě jsme pro vás vybrali ty nejlepší suroviny, které v sobě spojují jarní svěžest, tradici i prvotřídní chutě. Dopřejte si pohoštění, které rozzáří vaše smysly a zahřeje srdce,” říká šéfkuchař Denis Wágner.
Restaurace Talíř v Praze
Menu 10.4. – 30.4 2025 / 12:00 – 22:00 hod
- Předkrm: Králičí rillettes s červeným rybízem a kandovanou hruškou nashi – 270 Kč
- Polévka: Krém z medvědího česneku s raviolou a créme fraiche – 110 Kč
- Hlavní chod: Bramborové gnocchi s králičím hřbetem, medvědím česnekem a sýrem Grana Padano – 294 Kč
- Jehněčí roláda na rozmarýnu, máslová bramborová kaše, velikonoční nádivka s kopřivami a špenátem – 368 Kč
- Dezert: Velikonoční máslový mazanec s mandlemi, omáčka z bílé čokolády s vůní vaječného likéru, višně, karamel – 145 Kč
Restaurace Končina (Harrachov, Krkonoše)
Menu 1. 4.–30. 4. 2025 12:00–22:00 hod
- Předkrm: Avokádový mousse s růžovým pepřem podávaný na křupavém toastu, zdobený ředkvičkou – 150 Kč
- Polévka: Špenátový krém s krupicovým nokem a máslovými krutony – 90 Kč
- Hlavní chod: Marinované kuřecí prso na bylinkách, podávané s lehkým salátkem – 250 Kč
- Pečená jehněčí plec s medvědím česnekem a jarní nádivkou, šťouchané brambory – 395 Kč
- Ratatouille podávané na lůžku z quinoi, doplněná bylinkami – 295 Kč
- Tortilla s kuřecím masem, salátkem a zakysanou smetanou – 200 Kč
- Dezert: Mazaneček s hruškovou marmeládou a čerstvou jahodou, politý čokoládou – 120 Kč
Restaurace Rendlík (Krušné hory)
Menu 1. 4.–30. 4. 2025 12:00–21:30 hod
- Polévka: Hráškový krém s vůní máty a sýrová bruschetta – 90 Kč
- Hlavní chod: Mladé kuřátko pečené na medvědím česneku s jarní nádivkou, ragú z fazolek a bramborový gratin s libečkem – 255 Kč
- Dezert: Vanilkový řez s čokoládovou drobenkou a omáčkou z vaječného likéru s borůvkami – 100 Kč
Tak už víte, které menu vás nejvíc zaujalo?
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz