Kdo by nemiloval jarní nádivku. Pokud jste ji ještě sami nezkoušeli, máte příležitost ji připravit podle receptu od šéfkuchaře jedné pražské restaurace Denise Wágnera.
Velikonoční nádivka je klasikou české kuchyně a nedílnou součástí velikonočního menu. Tento pokrm, známý také jako „hlavička“, je oblíben pro svou bohatou, sytou chuť a voňavé aroma, které dokonale vystihuje jarní atmosféru. Existuje mnoho variací velikonoční nádivky, kdy si každá domácnost uchovává své oblíbené ingredience a postupy. Některé recepty zahrnují přidané ořechy nebo sušené ovoce, které obohacují texturu i chuť.
Historie nádivky
Pečení nádivky je tradičně spojeno s oslavou jara a nového života. Je často servírována jako hlavní pokrm na velikonočním stole. Nádivky se hodně pekly na počátku 16. století na anglickém dvoře za vlády Tudorovců. Na francouzském dvoře se dokonce staly symbolem luxusu a prezentace moci.
I dnes je velikonoční nádivka víc než jen pokrm. Je to tradice, která se předává z generace na generaci.
Nádivka podle šéfkuchaře Denise Wágnera
Co budete potřebovat:
- rohlíky 10 ks nakrájené nadrobno
- vejce 6 ks
- polotučné mléko 200 ml
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek špetka
- uzený bůček 350 g (pro vegetariány nemusíte dávat:))
- sádlo 110 g
- kopřiva 2 hrsti – mladé, nasekané a propláchnuté
- pažitka nasekaná 25 g
- petrželka nasekaná 15 g
- kypřicí prášek do pečiva 12 g (1 sáček)
- máslo 120 g
Jak na to:
Rohlíky nasypte do větší mísy. Vajíčka důkladně našlehejte v mléce, přidejte k nim sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Směs přelijte na rohlíky a nechte je nasát. Vzniklá hmota by neměla být řídká, ale ani hustá. Bůček povařte, nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kostky. V pánvi rozpalte sádlo a bůček na něm opečte.
Znovu nechte vychladnout a pak přidejte k rohlíkům a vajíčkům. Promíchejte, přisypte kopřivy, pažitku a petrželku. Ochutnejte, případně dosolte, vmíchejte prášek do pečiva. V plechu nebo větším pekáčku rozpusťte máslo, rozetřete ho po dně i po stěnách a pak rozprostřete nádivku. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte nádivku dozlatova cca 30-40 minut.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, šéfkuchař Denis Wágner, který vede restauraci Talíř na Václavském náměstí