chleba s vajíčkovou pomazánkou
Foto zdroj: Matky v nesnázích

4 nejjednodušší pomazánky na jednohubky a chlebíčky: Tyto jsou moje nejoblíbenější

Pomazánky! Milujeme je všichni a na Silvestra je děláme snad nejčastěji. Člověk by už po těch Vánocích i tak nějak začal jíst zdravěji, jenže pak přichází Silvestr a s ním další obžerství. Bez pomazánek, jednohubek, chlebíčků a tuny dalšího jídla jako by oslavy nebyly. Ráda sázím na rychlé a jednoduché pomazánky. Pojďte se inspirovat.

Ještě než se ale vrhnete na recepty, přemýšleli jste někdy nad historií pomazánek? Sahá až daleko do minulosti, kdy se používaly jako způsob, jak zužitkovat zbylé ingredience a vytvořit z nich nový pokrm. Výhodou pomazánek je, že můžete experimentovat s chutěmi a kombinovat různé druhy surovin podle vlastního uvážení.

Existuje nespočet druhů pomazánek, od klasických českých variací až po exotičtější varianty jako humus nebo guacamole. Každá kuchyně má své vlastní favority, které odrážejí místní chutě a dostupné ingredience.

Česneková klasika

Česneková pomazánka nechybí na Silvestra snad na žádném stole. Ta, kterou mám ráda já, se skládá pouze ze strouhaného eidamu, tatarky a česneku. Chystal ji tak už můj táta a dělá ji tak i spousta lidí, které znám.

  • eidam 150g
  • velká lžíce tatarky
  • 1 stroužek česneku (záleží, jak moc česnekovou ji chcete)
  • malá lžička hořčice

Vajíčková pomazánka

Vajíčkovou miluju. Dělám ji pochopitelně nejen na Silvestra, ale také v průběhu roku a hlavně na Velikonoce, když máme tunu vajec. Na tuto pomazánku na pár jednohubek nebo chlebíčků vám bude stačit:

  • 4 vajíčka na tvrdo
  • 1 Lučina
  • 1 lžíce másla
  • špetka soli

Všechno spolu rozmačkejte, na chlebu pak můžete posypat pažitkou a nebo uzeným masem nakrájeným na malé kostičky.

Pomazánka z uzeného lososa

  • uzené plátky lososa 70g
  • 1 lučina
  • čerstvý kopr
  • citronová šťáva
  • avokádo

Uzeného lososa nakrájejte na malé kostičky, smíchejte s Lučinou, vmíchejte trochu nasekaného kopru a lžičku citronové šťávy. Pro ještě lepší verzi je skvělé přidat do pomazánky avokádo. Mňam!

Tuňáková pomazánka

Tuto pomazánku dělám celoročně a patří k těm nejjednodušším a nejlepším. Naše děti ji milují. Postačí vám:

  • tuňák ve vlastní šťávě
  • 1 Lučina (no jo – používáme ji opravdu často :)
  • plátek másla
  • sůl
  • jarní cibulka nebo pažitka na posypání

Tuňáka z konzervy zbavte šťávy, smíchejte s Lučinou a trochou másla. Namažte na chleba a posypejte jarní cibulkou nebo pažitkou.

Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, Tereza Janatová – autorský text

Informace o autorovi

Tereza Janatová
Autor s 24 příspěvky

Další příspěvky