Pokud upečete tuto vánočku, zaručeně nebudete litovat a jinou už nikdy péct nebudete. Je totiž dokonalá! Recept mi před několika lety dala maminka bývalého přítele, od té doby jsem ji několikrát upravila až vznikla tato verze. Teď jsem s ní spokojená a měnit na ní už nic nebudu.
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
- 250g hladké špaldové mouky
- 50g celozrnné špaldové mouky
- 100 polohrubé špaldové mouky
- 100g třtinového cukru
- 100g másla
- 3 žloutky
- 40g droždí
- mandle na posypání
- 20g sušených meruněk
- 20g sušených švestek
- zarovnanou čajovou lžičku soli
- lžičku skořice
- 170g mléka
- citronovou a pomerančovou kůru
JAK NA TO:
Lžíci cukru rozetřete s kvasnicemi, až se roztečou, přidejte 1-2 lžíce mouky a 2-3 lžíce teplého mléka. Nechte vzejít kvásek. Zabere to tak 15 minut. Pak mouku, skořici a sůl. Žloutky rozkvrdlám v mléce, přidám cukr, aby se tam rozpustil, vmíchám vlažné máslo. Pak přidejte nakrájené meruňky, rozinky, nasekané mandle. Já je kvůli dětem ale dávám jen do poloviny vánočky a až při pletení, protože to ve vánočce nemají rády. Takže půl vánočky je s nimi a půl bez nich.
Pořádně těsto zpracujte a nechte vykynout. Celkově ho nechávám kynout tak 4 hodiny. Pak těsto rozdělte na 9 kusů, vytvořte 9 pramenů a upleťte. Spodní část ze čtyř, prostřední ze tří a horní ze dvou. Pokud na každé patro uděláte podélně hřbetem ruky podélný ďolík a vánočku hřbetem ruky stlačíte, špejle potřebovat nebudete. Každé patro se do toho nižšího hezky pohodlně usadí. Potřete pak bílkem, posypte mandlemi. Peču na 160 stupňů 40 minut překryté nahoře alobalem (ze stran vánočka větrá). Na posledních 10 minut jej sundávám. Vánočka se ale hezky opeče i pod ním a hlavně – není příliš tmavá a mandle se nespálí.
Co jste možná o vánočce nevěděli:
Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Pravá vánočka by se měla plést z devíti pramenů. Spodní symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední cit, vůli a rozum, dva nahoře vědění a lásku.
Každý si na ní pochutná jinak. Nejradši ji mám s máslem, moje děti s marmeládou a moje kamarádka z Moravy si ji nejradši dává s uzeným! Je to neuvěřitelné, ale opravdu s ním chutná skvěle.
Zdroj: autorský text, Kucharidodomu, Matkyvnesnazich.cz