IMG_2304

Mami, a proč se slaví Velikonoce?

Mami, a proč se slaví Velikonoce? Mami, a proč se zdobí vajíčka? Mamííí? A proč se dělá mazanec a ne štrúdl? Přiznám se, že občas přijde dotaz od dětí na něco úplně banálního, já odpovím, ale jsou dotazy, u kterých jednoduchá odpověď nestačí a následuje další “proč”. Máte to stejně?

Děti chtějí podrobnosti a při sebemenší chybě lační po vaší krvi! Jakmile se školákům něco nezdá, a nejen školákům, ale dětem obecně, šťourají do toho, dokud prostě nezjistíte, že jste tu odpověď absolutně nezvládli.

Otázky kolem Velikonoc

Na počátku tohoto článku byl dobrý úmysl všechny odpovědi vám pro děti sepsat, ale pak přišly vzpomínky na dětství, traumatické vymrskání jalovcem, dialogy k Velikonocům u nás doma, které s Velikonocemi vlastně ani tak nesouvisí a ve finále si říkám, že vám možná prostě a jednoduše postačí, že budete mít někoho, s kým se alespoň částečně ztotožníte. Jsem prostě matka, která začala mít ráda Velikonoce až s dětmi. Tak to bude jenom zlehka, souhlasíte? Velikonoce jsou oslavou nového života, jara, mají křesťanský význam, připomínající vzkříšení Ježíše Krista, jejich původ ale sahá až do doby před rozšířením křesťanství.

Pomlázka

Přiznám se, že tohle slovo mi moc nejde přes pusu. Pocházím z Moravy a tam se prostě vždycky říkalo TATAR a chodilo se tatarovat. Nazdar! Takže občas přemýšlím jako ty slavné Češky, co se odstěhovaly do zahraničí a po dvou měsících zapomněly rodnou řeč. Jenže já to mám naopak. V hlavě mi jede: Pomlázkovat? Koledovat? Místo Tatar, tatar, na tatarec, dejte teta kopu vajec, učím dítě Hody, hody, doprovody, protože „tatarec“ by mi manžel neodpustil a hlavně by synovi asi moc vrstevníků nerozumělo.

Je to u nás trochu jako se slovem „rožni“. „Proboha, koho chceš rožnit, Terez?“ Ptá se mě muž, když po něm jen chci, aby rozsvítil. Jo, a tedy k té tradici. Tradice říká, že pomlázka má ženám zajistit krásu a mládí na celý další rok. Jako poděkování muži obdrží od žen malovaná vejce nebo sladkosti. Tak nějak mi to ale v kombinaci s tím zmalovaným zadkem stále nedává smysl.

Malovaná vejce

Vajíčka jsou symbolem nového života. Techniky jsou od jednoduchého zdobení až po složité vzory zdobené voskem nebo rytím.

Asi vám nemusím říkat, že já nezvládnu ani tu jednoduchou techniku. Tohle mi nejde, stejně jako perníčky. Vždycky to je děs, ale už jsem vymyslela pár fíglů, jak nepřijít o nervy. Když děláme výzdobu, vajíčka nevyfukuji, ale kupuji zbaběle v Pepcu polysterenová. Skvěle drží na špejli, neprotáčí se a nehrozí, že je při tvoření rozbijeme.

A pak ta vařená, no.. Nějakou barvu to po nabarvení má a když ne, přece existují kondomy. Vajíčkové kondomy. Víte přece! Navléknete, dáte to do horké vody a na vajíčko se to přicucne. A k tomu to vajíčko tedy bohužel zbavíte zbytků barvy, která se vám předtím (ne)povedla. K lepšímu vzhledu vejce to nevede, ale nenáročné děti tyhle kondomy milují a vy si můžete říct, že jste udělala maximum!

Velikonoční beránek

Beránek je symbol čistoty, nevinnosti a poslušnosti. Jako beránek Boží byl označován Ježíš Kristus, který prolil svou krev a obětoval se pro spásu světa a vysvobození z hříchu. 

Pekla jsem ho jednou a doporučuju udělat radši víc těsta než míň, protože jinak z něj upečete zaručeně invalidu, kterému bude chybět kopýtko, noha nebo kus hlavy. Pokud vám to ještě nikdo neřekl, silikonová forma vám z něj udělá zrůdičku hodné soutěže na Instagramu Martiny Pártlové. Nedrží tvar a rozjede se do všech stran! Vyzkoušeno loni.

Jidáše

Pečou se ve středu před Velikonocemi z kynutého těsta. Měly by mít tvar zamotaného válečku. Ten je připomínkou provazu, na kterém se právě Jidáš Iškariotský oběsil potom, co zradil Ježíše Krista.

Mami, a kdo to byl Jidáš? Jó, děti, to byl ten druhej. Kámoš Ježíše, co se nakonec nezachoval jako kamarád.” Hmm.. tahle odpověď…. eh… Tak radši: Šlo o jednoho z původních dvanácti apoštolů Ježíše Krista, který svého mistra zradil.

Velikonoční pondělí

Chodí se s pomlázkou, kluci šlehají děvčata a dostávají za to výslužku. To víme asi všichni, ale taky si, holky, vždycky říkáte, jak se máte sakra postavit, jak moc se otočit a jaké míry trapnosti to už dosáhlo? Jako malá holčička jsem ale pochopitelně z okna vyhlížela všechny kluky ze třídy. Jen se mi nelíbily návštěvy těch, co přišli místo tataru s jalovcem. Ahoj Petře! Nebylo to tehdy vtipný!

Tak tedy hodně štěstí zítra, děvčata. Jdu na ty vajíčka, mazanec a .. beránka jsem radši letos vynechala. Pořád mám tu strašnou silikonovou formu a jsem si stopro jistá, že množství těsta bych netrefila. A jen tak mimochodem. Máme doma tuhle skvělou knížku na vysvětlování úplně všeho!

IMG_2606 (kopie)

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky