Jako jo – na mazanec bývá stejné těsto jako na vánočku. Mně ale přišlo, že vánočka se mi v posledních letech nijak extra nevedla. Někde jsem slyšela, že je lepší dát do těsta sádlo místo másla, že bude vzdušnější a jinde zase, že můžeme mléko vyměnit za vodu. Těsto není tak hutné a těžké. Takže jsem si upravila svůj recept na vánočku tak, že z celkové gramáže tuku, jsem dala 50g sádla a 50 g másla. Místo mléka jsem zkusila vodu a taky… poslední dobou používám hodně při pečení muškátový oříšek a skořici… a… Miky mi strašně často prohrabává koření a vypadl na mě kardamon. Chápu – asi to nezní úplně jako osvědčený recept, ale spíš jako pohádka O pejskovi a kočičce, jak pekli dort, ale já si fakt řekla, že s kardamonem jsem nikdy nevařila. Čuchla jsem k němu a řekla si, že to zkusím do toho mazance dát. ;-) Už se dostávám k receptu!
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
3 vejce
80g cukru
350g hladké mouky (představte si, že po upečení mi došlo, že jsem to dělala z polohrubé – naštěstí, to nebyl zas až takovej průšvih, jak jsem si myslela, takže polohrubá je taky v pohodě)
lžička skořice
půl lžičky mletého kardamonu
půl lžičky muškátového oříšku
50g sádla
50g másla
50g vody
půl lžičky soli
mandle/kešu
sáček sušeného droždí
4 sušené švestky nakrájené na kousky
rum
JAK NA TO:
Smíchejte mouku, droždí, koření, sůl, zvlášť si rozšlehejte vajíčko (trošku si z něj odlijte jen na potření mazance), pak velkou část vajec ušlehejte s cukrem a nalijte to do mouky. Přidejte sádlo (jsou to asi tři lžíce) a rozpuštěné máslo, a nakonec teplou vodu. Neměla jsem rozinky a tak jsem tam nakonec zamíchala na kousky nakrájené sušené švestky, které mi chvilku stály v rumu. Je to dost mokré těsto, poprašte moukou a nechte kynout hodinu, hodinu a půl. Pak z toho vláčného těsta udělejte bochánek (trochu se táhne), potřete vajíčkem, posypte oříšky – já měla doma kešu a dejte péct na 20 min na 180 a pak 10 min na 160. To dělám vždy, když už se bojím, aby to nemělo moc tmavou barvu.
Musím říct, že s tím sádlem a vodou mi to chutná mnohem víc než když je tam jen máslo a mléko. Zkuste to a dejte vědět, jak chutnalo ;-)