uvodka

Tip na výlet za hračkami aneb Zpátky do minulosti

Pamatujete stavebnici značky Merkur nebo plechové hračky na klíček, které prostě natáhnete a ony skáčou nebo jedou? Můj brácha má do teď v pokojíčku plechový traktor s vlečkou a z Merkuru jsme si kdysi spolu stavěli oba. Nedávno jsem si všimla, že v Brandýse nad Labem v muzeu probíhá výstava plechových hraček, které ale nejsou jen ve vitrínách (to by byla pěkná nuda), ale i k dispozici pro děti, aby si s nimi mohly hrát.

Na výstavu jsem lákala manžela celý poslední měsíc! Pořád to chtěl nechat na dobu až bude hnusně. Jenže teď najednou otočil, že pojedeme a jestli tam pořád chci jet. V čem byl zakopanej pes? V tom, že už se výstava chýlí ke konci a asi bych mu to pak vyčetla, že se na ni Emi nešla podívat. Výstava plecových hraček bude končit už 16.9.!! Takže jsme vyrazili včera v neděli a protože byla Emilka dost nadšená, říkala jsem si, že vám to rychle sepíšu, kdybyste byli třeba náhodou poblíž a chtěli také vyrazit nebo nějak zabít s dětmi čas. My máme Brandýs co by kamenem dohodil, takže jsme tam byli autem hned.

Vyrazili jsme pochopitelně i s Mikuláškem, takže i s kočárkem. Jediné, co jsme museli, bylo zdolat schody nahoru do prostor muzea, ale pak už jsem s kočárem nic řešit nemusela a Emi se tam moc líbilo. Natahovací berušky na klíček ji moc teda nebraly, ale vzhledem k tomu, že poslední dobou miluje auta a vláčky, tak byla v sedmém nebi, když si mohla hrát s traktorem nebo pouštět vláček na železnici.

IMG_20180909_102431_resized_20180909_111559599

IMG_20180909_102617_resized_20180909_111558985

vl

No a taky si vyslechla od manžela věty, kterým jako dvouleté dítě asi úplně nerozuměla: “Emilko, podívej se, to je parní stroj,” a “Emilko, to je převodovka!” “Emilko tohle je diferenciál!!!” Pokud tipujete, že oči nesvítily radostí jen naší dceři, docela jste se trefili. Manžel pobíhal kolem Merkuru, jako bych mu ho darovala v obří krabici na Vánoce. “Tohle jsem měl! S tím jsem si hrával!” (k jeho smůle se ale musel s hračkami asi po hodině rozloučit) Troufla bych si i říct, že to tedy není jen pro děti, ale i pro tatínky, kteří se kromě návratu do dětství seznámí i s výrobou těchto hraček, historií a pokochají se i s krásnými sběratelskými kousky.

IMG_20180909_103720_resized_20180909_111557770

A teď něco málo toho praktického infa, abyste to nemuseli hledat na netu. V brandýském muzeu mají otevřeno od středy do neděle (10-12 a 12:30-17h). Dospělí mají vstup za 40, děti do šesti let jsou zdarma, ale pokud jste dva dospělí se dvěma dětmi, jako my, můžete si říct o rodinné vstupné. Pak to vyjde dohromady na šedesát korun.  ;-)

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky