tehu

První a druhé těhotenství: V čem se liší!

Vždycky jsem si myslela, že první těhotenství je tak nějak silnější. Hrdě ukazujete břicho, řešíte každý neobvyklý pohyb, třesete se kvůli výsledkům testů, překvapuje vás, kolik toho musíte podstoupit. Říkala jsem si, že až budu těhoná podruhé, budu už tak nějak připravená ve stylu “všechno vím, všechno znám”… a hele – ono asi ne. ;-)

Už samozřejmě nemusím pátrat na netu, co koupit za těhotenské vitamíny, vím, kde mají nejlepší těhotenské kalhoty (u mě ve skříni a v HMku), jaké věci jsou pro miminko “k něčemu” a jaké “k ničemu”, ale ta úplně nejzásadnější věc zůstává stejná.. Taková ta nejistota, když nevíte, co se tam uvnitř děje. Takové to příjemné napětí a těšení se na miminko, ale i stejné strachy, jestli se má v tom břiše dobře a něco mu neschází. Vzhledem k tomu, že celý den lítám kolem Emilky, máme já a “břicho” pro sebe čas jen večery, když si lehnu a Emilčin brácha o sobě dává vědět fotbalovým maratonem. A teď nemyslím ten naprosto šílenej zápas mezi Realem a Liverpoolem, co byl o víkendu.

Vždycky se mu večer skoro až omlouvám, že jsme na sebe neměli přes den moc času. Nevím, jestli ta zvýšená aktivita kopání je výčitka nebo chápavá reakce. To mi možná naznačí líp až se narodí. Bohužel musím přiznat, že proroctví matek “optimistek”, které říkaly: “Počkej až otěhotníš podruhý, to nebudeš mít čas odpočívat!!” se naplnilo. A těch rozdílů mezi prvním a druhým těhotenstvím je víc.

První/druhé: 

1.) Máte čas na všechno / Nemáte čas na nic, protože se věnujete prvnímu dítku

2.) V klidu nakupujete oblečky, výbavičku a stopadesát blbostí  / V osmém měsíci zjišťujete, že nemáte skoro nic

3.) Utratíte spoustu peněz za postýlku, oblečky a často milion dalších věcí, co nepotřebujete / Víte, co už nepotřebujete, takže koupíte jen to, co je k něčemu plus druhé dítě může dědit po tom prvním (co si budeme povídat-u věcí, jako je postýlka a kočárek se to dost hodí!!!)

4.) Máte čas odpočívat / Jste šťastné, když dítko usne, abyste mohla odpočívat

5.) Posloucháte věty jako: Vyspi se do zásoby / Tuhle zmíněnou větu už se vám nikdo neodváží říct, protože už dítě máte a moc nespíte (poznají to tak, že jim odkýváte všechno)

6.) Jste nervózní z porodu / Jste nervózní z porodu

7.) Jste nervózní, jak zvládnete péči o miminko / Jste nervózní, jak zvládnete péči o dvě děti (věta: “Jedno dítě, žádné dítě” štve úplně všechny, ale dost často se stává, že zatím co u prvního dítěte ji znechuceně posloucháte, ve druhém ji používáte)

8.) Víte přesně, ve kterém týdnu těhotenství jste / Vůbec nemáte páru, ve kterém jste!!!!

9.) Posloucháte narážky na váhu a otázky jestli už se těšíte (tohle bohužel také zůstává i ve druhém těhotenství) Radši nevtipkujte, že se netěšíte – ten odsuzující pohled okolí, kdy vtip nepochopí, za to nestojí!

10.) V prvním těhotenství napíšete článek na blog, co všechno vás štve za dotazy a připomínky / Ve druhém už si dost lidí, co článek četlo, dává pozor.  ;-)

 

Založte si tedy ideálně blog a napište článek o tom, co vás štve. V druhém těhotenství budete mít rozhodně od nepříjemných otázek klid :heart: A nebo to napište nám a my to vydáme  ;-)  Budu se těšit!

Snímek obrazovky 2018-05-29 v 0.21.43

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky

1 komentář

  • Hanča 29. května 2018 12:01

    Tak to je úplně přesný čekáme druhý,malá bude mít 22měsíců a jsme v pátém měsíci,teda myslímkdyby se občas v břiše neozvala,tak ani nevím,že tam je.A hlavně ty termíny prohlídek,při Adélce jsem věděla přesně,a teď jsem ráda,že je neprošvihnu