Andrea-LH1

ANDREA TÖGEL KALIVODOVÁ: Drobné bouřky čistí vzduch

Stále pozitivně naladěná, temperamentní, nadaná, vlídná, s jasným cílem a ohromně pevnou vůlí a vytrvalostí. Tak bych popsala operní pěvkyni Andreu Tögel Kalivodovou, která před časem potkala svoji životní lásku, dnes už manžela, Radka Tögla, se kterým má dva syny /staršímu Adrianovi budou na konci října tři, mladšímu Sebastianovi je osm měsíců/. A i když je Andrea jako sólistka Národního divadla velice vytížená a práce ji přináší radost, tou nejkrásnější rolí pro ni navždy zůstane role mámy a manželky. 

Andrejko, máš dva syny zhruba dva a půl roku od sebe, je to idální odstup?

“Myslím, že ano. Měla jsem čas se věnovat prvnímu dítěti, Adriánek už povyrostl a teď se snažím zase maximální péči věnovat Sebastiánkovi. Mít je oba po roce by bylo horší.” :-)

Co si na těhotenství nemusela? A co sis naopak v těhotenství užívala?

“Naštěstí jsem neměla žádné velké problémy ani v jednom těhotenství. To druhé už jsem si doslova užívala a byla jsem schopna při něm naplno pracovat. Byla jsem ve věku, kdy jsem se na dítě hrozně těšila, takže mi ni nepřipadalo negativní, či nepříjemné. ”

Starší syn se jmenuje Adrian, mladší Sebastian, ladili jste jména dlouho?  ;-)  

“Hlavně u druhého jména jsme chvíli ladili to “správné”, ale oba s manželem cítíme, že jsme zvolili dobře, hlavně, aby se i jim jména jednou líbila a přinesla jim štěstí…. .”

Snažil se ti někdo někdy do mateřství “kecat”?

“Hlavně při prvním těhotenství bylo dost rad od zkušených matek, co bych  měla a neměla. Já jsem se vždy řídila vlastním instinktem a poslouchala svoje tělo. Myslím, že jsem dělala dobře. Zvládla jsem obě skvěle. Pokud jde o výchovu dětí, rad a zkušeností je nepřeberně. Naštěstí máme s manželem na většinu věcí stejný názor, to je hrozně důležité.”

Jak si ty všechny “rady a moudra” řešila?  ;-)  

“Všechny náměty jsem vždy vyslechla, citlivě na ně reagovala a ve finále se řídila vlastním úsudkem.”

Sebastiánek je ještě malý, tak to nejde poznat, ale Adriánek vypadá jako hodně živé dítko, jak kluky zvládáš?  :heart:  

” To je pravda, Adriánek je opravdu živé, temperamentní dítě. Jsem ráda, že se mu hodně věnuje manžel Radek, který s ním dělá ty prpávné klukovské zábavy a hry. Ráda je pozoruji. Jsme na to dva a to je znát.”

Co si myslíš o větě: “Jedno dítě, žádné dítě”?  ;-)  

“Takhle bych ti neřekla, ale určitě mi maminky dají za pravdu, že je rozdíl jedno, či dvě a více dětí. Je to více práce, starostí, ale i radostí.”

Chůvu máš? Přece jen si hodně vytížená, zpíváš v Národním divadle, máš představení a různá vystoupení. Nebo hlídání zvládá tatínek sám?

“Tatínek je úžasný, při svém náročném zaměstnání pomáhá, jak může a rád, ale máme paní, jak říkáme “tetu”, která nám obětavě pomáhá zvládnout kritické dny, kdy máme oba s manželem pracovní povinnosti, které nelze odložit. Také někdy pomůže babička Naďa, ale má to k nám z Brna daleko.”

Musíš být dobrá organizátorka, aby si “zmenežovala” rodinu a přitom mohla pracovat…Je těžké to skloubit?

“Je pravdou, že jedna z prvních věcí, které mě čekaly po porodu, bylo, naučit se lépe organizovat svůj čas, zvládnout daleko více věcí, zajistit chod rodiny tak, abych při své umělecké práci neohrozila její chod, aby hlavně děti měly, co potřebují. Ale zvládla jsem to a tak se naplno mohu věnovat své práci.”

Jak bys prožila den, kdybys ho měla celý pro sebe?  ;-)  

“Podobně jako nyní, jen s tím rozdílem, že až bych udělala všechny povinnosti, víc bych se věnovala sama sobě – nějaký wellness, kosmetika, kde umím odpočívat, více bych chodila na své kolegy do divadla, na pěkné filmy do kina….. .”

Je pravda, že u vás s příchodem dětí došlo na manželstkou krizi, což se někdy stává?

“Naopak, příchod kluků nás ještě více spojil, obohatil náš vztah, užíváme si to.”

Chybovali jste někdy?

“Snad jsme nějakou zásadní­ neudělali, alespoňˆ o ní­ neví­m. Jako v každé rodině, někdy jsou rozdílné názory na postup ve výchově, ale vždy najdeme společné řešení. U nás nevítězí ješitnost jednoho,či druhého, ale chuť se domluvit a to je důležité. No a také se říká, že drobné bouřky čistí vzduch.”  ;-)

Jak si manželství hýčkáte?

“To je velmi důležité. Vedle náročné práce a péče o děti umíme i ží­t a uží­vat společných chvil. Rádi chodí­me do kina, na dobrou skleničku ví­na, ale náš vztah upevňují­ i společné výlety do přírody, hraní­ si s dětmi na zahradě. Prostě děláme věci, které k běžnému manželství patří­ a nemělo by se na ně zapomí­nat.”

Zapracujete ještě na holčičce?  ;-)  

“Nikdy neří­kej nikdy, ale zatí­m nic takového neplánujeme.” ;-)

Děkuju moc za rozhovor!

IMG_1081 IMG_0917 IMG_1048

S Andreou jsme si s Olím udělali fotku jako vzpomínku na milé setkání.  :heart:

A81X0523

Autor náhledové fotky: Lenka Hatašová

Zdroj ostatních fotek: Osobní archiv Andrey Tögel Kalivodové

 

Informace o autorovi

Mirka
Mirka
Autor s 392 příspěvky
Více informací o Mirka

John Lennon: "Láska je odpověď." Mirka: "A produktem lásky je nový život...se spoustou otázek."

Další příspěvky