botyy

Boty pro děti: Klasická obuv nebo barefoot?

Když dojde na téma boty pro děti, mám pocit, že se lidé okamžitě rozdělí na dva tábory. Jedni upřednostňují kotníčkové s pevnou podrážkou, druzí s co nejměkčí podrážkou a to, jestli jsou nebo nejsou kotníčkové, příliš nerozhoduje. Vyzkoušela jsem na Emilce obojí a tak to prostě sepíšu a možná vám to ulehčí rozhodování.

Když jsem začala pro dceru vybírat botičky, jediné, co se mě všichni ptali bylo: “A mají certifikát?” Je jasné, že v tomto období, kdy se dítěti vyvíjí klenba nohy, je důležité nekoupit jen tak nějaký šunt, ale podle mého se klidně může stát, že koupíte i drahý šunt a pak je vám, zcela pochopitelně, těch vyhozených peněz líto.

IMG_20170823_200238_007

Než začala Emi chodit, měla jen bačkůrkové capáčky. “Pořádné” boty jsem začala řešit až když začala chodit. Hodně lidí mě děsilo, že by se jí mohla zvrtnout noha, kdyby neměla zpevněný kotník a tak jsem pořídila kotníčkové a pochopitelně s certifikátem. Článek o tom najdete tady a je tam i postup, jak dítěti změřit nohu. Nechci teď zpětně na ty boty nadávat, to určitě ne. Byly lehoučké, měkké s docela tenkou podrážkou, jen jsem si tehdy říkala, že v nich Emi nechodí tak hezky, jako když je bosa.

“Asi jde jen o to, si na boty zvyknout?” přemýšlela jsem. I pak v nich byla tak trochu nemotorná a nakonec to byl velký rozdíl oproti tomu, když chodila bez bot jen v ponožkách nebo bosa. A tak jsem začala přemýšlet nad botami barefoot.

foto z první procházky v nových botách

IMG_20170823_200238_007

Pokud byste o nich náhodou neslyšeli, je to typ bot, ve kterých má chodidlo mnohem lepší kontakt se zemí kvůli extrémně ohebné a tenké podrážce. Dítě je na noze vpodstatě skoro necítí, připadá si, že je bosé a udrží líp stabilitu. Tyhle boty by měly také přispívat i ke správnému držení těla. Moje kamarádka dceři jiné ani nekupuje. Přitom mě nikdy nepřemlouvala, abych je kupovala také a nikdy ty z běžné obuvi, které jsme doma měli, neshazovala. Nedávno, když jsme ale spolu byly u ní na chalupě, podávala jsem jí botičky pro její dceru a přitom jsem je zkusila ohnout. “Ježiši, to je tak měkký a ohebný?!?!” Překvapilo mě to. A tak nedávno, když jsem zjistila, že jsou Emi její boty malé, věděla jsem, že budeme muset jít na nákupy. No jo! Jenže tyhle “bosoboty” mají jiné číslování. Navíc jsou o dost dražší, takže přes internet jsem se bála je koupit.

Gábi našla nějaké kamenné prodejny, vybraly jsme jednu z nich a v úterý tam vyjely. Přímo na místě změřila paní Emilce délku i šířku nohy a podle toho určila velikost. Takhle to zní strašně jednoduše, ale byl to proces, který připomínal přinejmenším napichování dítěte na kůl :wacko: Emilka řvala, jako by jí na nože brali, takže jsem se dovolila a šly jsme se spolu samy projít do vedlejší místnosti, kde měli sklad :yahoo: , tam se pokochala krabicemi a uklidnila se. Jakmile se otrkala, dodala jsem prodavačce kuráže a šly jsme na to znovu. Tentokrát se zadařilo.  ;-)

baref

Musím říct, že jsem byla hodně překvapená, jaký rozdíl v chůzi jsem najednou viděla. Opravdu chodí, jako by chodila bosa a je si mnohem jistější. Ten pohyb mi přijde nesrovnatelný. Přijde mi, že o botách opravdu skoro neví. Vnímá je jen v okamžiku, když jí je obouvám, pak už ne. Jedinou nevýhodou je jejich cena. Nekoupíte je většinou pod 800 (a pokud ano, chci vědět kde!!!). Tyhle byly za 850, což je, vzhledem k tomu, že jí ty boty vydrží asi tak dva měsíce, dost. Je to značka LITTLE BLUE LAMB. Na druhou stranu, za dva měsíce je dítě určitě nezničí, takže je stále můžete za dobrou cenu prodat.  ;-) Pokud by vás to zajímalo, my byly s kámoškou v tomto obchodě Svobodná chůze.

Takže to shrnu:

BĚŽNÁ OBUV s certifikátem

Výhody:

  • cenově dostupnější
  • mnohem větší výběr

Nevýhody:

  • horší kontakt dětské nohy s podlahou
  • horší ohebnost podrážky (i když si myslíte, že jste vybrali tenkou, tak je ten rozdíl hodně patrný!)
  • ne u všech bot se dbá na širokou špičku

 

BAREFOOT

Výhody:

  • dítě má pocit, jako by chodilo na boso
  • lepší stabilita
  • skvělá ohebnost podrážky
  • mají oproti běžné obuvi širší špičku, aby si dítě mohlo pohodlně rozprostřít prsty
  • prý se dítěti dřív vytvoří klenba nohy

Nevýhody:

  • vyšší cena
  • malý výběr mezi botičkami

Vzhledem k těm dvěma táborům ohledně bot bych ještě ráda dodala, že článek píšu na základě vlastní zkušenosti ;-) Pokud máte jiný názor, rozhodně vám ten svůj necpu a navíc si ráda poslechnu ten váš! Peace! :heart:   :yahoo:

emoty

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky