DSC_6122

Jak si spočítat riziko alergie u dítěte

Když mi bylo sedmadvacet (Sedět! Nikam nechodit! A nehledat moje datum narození! Já to na sebe prásknu sama.  ;-) Je to už patnáct let. Hrůůůza, co?!  :rose: ), moje tělo mi vypovědělo službu (neměla jsem úplně standardní postup té nemoci) a po mnoha vyšetřeních a zkoumání, mi doktoři objevili celiakii, což jinými slovy znamená, nesnášenlivost lepku.

Sice už si nikdy nedopřeju pšenici, ječmen, oves ani žito a všechny dobroty z nich vyrobené, ale na to si člověk rychle zvykne, takže nic tak tragického se zase neděje.  ;-) Ale samozřejmě mě hodně zajímá, jestli se celiakie nebo nějaká alergie, ať už by mohla být na lepek nebo něco jiného, může objevit i u našeho syna. Zvlášť, když jsem ještě jako malá měla ekzém a můj muž čas od času bojuje s alergií na pyl.

Jak na tom bude Oliverek, přemýšlím už od těhotenství, proto se různě poptávám a zjišťuju kde co. Věděli jste třeba, že alergií (což je chybná reakce imunitního systému) trpí každé třetí dítě?! Jako fakt! Docela dost, co? Bylo mi doporučeno (a to mi přijde jako hodně dobrá věc), že si riziko vzniku alergie můžu u Olího vypočítat sama. Existuje na to taková, no říkejme tomu třeba  „kalkulačka“ , kde odpovíte na čtyři jednoduché otázky a vyjde vám, jak velké riziko alergie vašemu dítku hrozí. Schválně, zkuste si to tady.

Oliverkovi vyšlo 50-90%, což je dost vysoké riziko, ale tak trochu jsme to s mužem čekali. Potom, čím oba trpíme, to snad ani jinak vyjít nemohlo.  :scratch: Podědit může bohužel cokoliv. Ještě ale neházíme flintu do žita, protože, jak jsem se dozvěděla, se to dá i hodně ovlivnit. Hlavně tímto:

  • kojením (To je prý nejvhodnější ochrana proti alergiím. U dětí, které nemůžou být kojeny, se to dá řešit hypoalergenním mlékem.)
  • zaváděním příkrmů ve správný čas (Olí byl a ještě stále je kojený, tak začal s příkrmy od ukončeného 6. měsíce, což se většinou doporučuje.)
  • čistým ovzduším (To chceme všechny mámy pro své děti. Hlavně se vyhnout zakouřeným prostorům a držet děti daleko od aut, aby nečichaly ty jedy ze zplodin.)

Šanci, aby se alergie u syna neobjevila nebo aspoň jen v lehčí formě, tedy stále je.  :yes:

A co u vás, trpí vaše dítě nějakou alergií a jak ji řešíte? Dejte nám vědět, pomůžete tím ostatním rodičům, kteří řeší alergii u svých dětí.

Náhledové foto: Radka Pipotová

Informace o autorovi

Mirka
Mirka
Autor s 392 příspěvky
Více informací o Mirka

John Lennon: "Láska je odpověď." Mirka: "A produktem lásky je nový život...se spoustou otázek."

Další příspěvky