IMG_1637

Záhada ztraceného beránka

Recept na velikonočního beránka byl u nás donedávna nejzáhadnějším receptem. Jako vážně! Dělala ho totiž manželova babička, která byla vynikající kuchařka. Stejně jako moje babička. (Áách, ty babičky! Ještě teď se oblizuju, když si na ty všechny dobroty vzpomenu. :heart:  ) Můj muž si babiččin recept zamiloval. Už dlouho mi říká: „Já bych si tak dal toho dobrýho beránka.“ Recept ale neznal a nepamatovala si ho ani jeho mamka. Bylo docela vtipné, když jsme vždycky přijeli na návštěvu k jeho rodičům, jak všichni členové rodiny tipovali, co v těstu asi tak mohlo být a vzájemně se doplňovali. Nikdo z nich totiž recept neměl. „To těsto bylo citrónové. Bylo strašně dobrý,“ vysvětloval mi muž a přitom gestikuloval, jako by mě chtěl přesvědčit. :yes:

Říkala jsem mu: „Přece ten recept někdo po babičce musí mít, ne?“ Až po dlouhé době jsme ho objevili u manželovy tety, která nás (nebo spíš mě!) zachránila, protože jinak bych musela po celý zbytek života péct velikonoční beránky, které internet nabízí a hledat mezi nimi ten, který se aspoň trochu podobá tomu od babičky. :wacko:

Teď se ale našel a já si ho s radostí nahlas pročítala… mouka, cukr, vajíčka, prášek do pečiva, máslo,…tady se o žádném citrónu ani citrónové kúře ale nepíše! A najednou slyším z dálky muže: „To je hrozný a oni pořád mluvili o citrónu, viď? Tak já už musím.“  ;-)

Pustila jsem se tedy do pečení a čekala, až se manžel vrátí z práce. Posadil se na gauč a zakrojil si beránka. Dlouho mlčel, než vyřkl: „To je on, babiččin beránek.“ Víc říkat nemusel. :rose:

A protože se Velikonoce blíží, chtěla bych se s vámi o ten náš recept podělit. Třeba vám nebo inspiruje a vy budete mít o něco sladší svátky! ;-)  Tady je

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

220 g cukru krystalu

220 g másla

220 g polohrubé mouky

5 žloutků/ 5 bílků

1 lžička prášku do pečiva

 JAK NA TO:

Utřete cukr, máslo a žloutky, přisypte mouku, prášek do pečiva. Teprve potom začněte postupně přidávat ušlehaný sníh z bílků (ne všechen najednou, ale po menších dávkách). Když je těsto dobře promíchané a vláčné, vymažte poctivě formu beránka a vysypte hrubou moukou. Poté do ni vylijte těsto a rovnoměrně povrch upravte. Pečte na zhruba 170 stupňů 45 minut. Špejlí vyzkoušejte, jestli se na ni těsto nelepí a pokud ne, beránek je hotový.

Dobrou chuť a dejte vědět, jestli ho budete zkoušet! ;-)  

A ještě něco, jestli nejste milovníci sladkého, ale spíš masa, zkuste tuhle famózní kachnu podle Terky: Velikonoční kachna na ovoci. Určitě nebudete litovat!

Informace o autorovi

Mirka
Mirka
Autor s 392 příspěvky
Více informací o Mirka

John Lennon: "Láska je odpověď." Mirka: "A produktem lásky je nový život...se spoustou otázek."

Další příspěvky

2 Komentáře

  • Karel a Jarka 11. dubna 2017 16:54

    A ještě jedna důležitá věc, která v receptu napsaná není. Je potřeba umýt citron a nastrouhat do těsta trochu kůry. To je ta tečka, která dává beránku tu citronovou chuť. Tak dobrou chuť.

     
    • Mirka
      Mirka 11. dubna 2017 21:13

      A ten jsem tam právě chtěla přidat. Taky jsem to mužovi navrhovala, ale bohužel, chtěl to přesně podle toho, co je v receptu a nic navíc nepřidávat. Citrón v receptu napsaný není. Škoda. Tak, když bude chtít, tak třeba příští rok. Beránka si nicméně pochvaluje i tak! A to mě těší. ;-)