Je fajn, když přijedete k rodičům na návštěvu a maminka vám navaří a napeče a vy můžete zasednout ke stolu a ochutnávat všechny ty její dobroty. Já jsem si oblíbila tvarohový zadělávaný nekynutý koláč, a protože je vážně božský, chtěla jsem se s vámi o něj podělit. Třeba vám přijde také k chuti.
NA TĚSTO BUDETE POTŘEBOVAT:
600g hladké mouky
1/2kg Hery
70g cukru
10 lžic mléka
2 vejce
2 kostky droždí
Špetka soli
JAK NA TO: Do mouky udělejte důlek, okolí špetkou soli lehce posolte. Do důlku rozdrobte kvasnice, na ně pak nasypte cukr a zalijte pěti lžícemi vlažného mléka. Po nakynutí droždí přidejte dvě vejce, rozdrobte tuk a přidejte zbytek mléka. Poté rukou zpracujte těsto (mělo by být vláčné, ne tuhé a nemělo by se lepit. Z těsta vyválejte dvě placky. První dejte na plech s pečícím papírem, navrch nandejte tvaroh a pokryjte druhou vyválenou plackou. Tu potom pomažte rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou. Pečeme při 180°C dorůžova.
Výhodou je, že se nečeká, až těsto nakyne, stačí jen ten kvásek. Z těsta se můžou tvořit i malé koláčky s různou náplní a drobenkou. Jsou výborné a kupodivu čím starší, tím lepší!
Pokud jste někdo z vás na bezlepkové dietě jako já, vyměňte jen klasickou hladkou mouku za bezlepkovou, jinak je postup stejný.
Pokud se do koláče pustíte, dejte vědět, jak vám chutnal.
Dobrou chuť!