Po jablkách se můžu umlátit. A navíc jde o ovoce, které je dostupné během celého roku. Proto ho ráda využívám i na pečení. Jablkové Hraběnčiny řezy si hodně oblíbil můj manžel. A dělá mi velkou radost, že mají ohlas i mezi našimi kamarády.
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
600 g polohrubé mouky
220 g cukru
380 g Hery
8-9 jablek
5 ks žloutků /bílky si ponecháte stranou na později/
1 ks Prášek do pečiva
JAK NA TO:
Z mouky, cukru, Hery, prášku do pečiva a žloutků uděláme těsto. 2/3 vyválíte nebo vymáčknete na plech, zbylou 1/3 těsta uložíte ztuhnout do ledničky. Na plech zatím nastrouháte jablka, posypete skořicí a decentně cukrem, aby nebyl koláč přeslazený.
Pokud nemáte rádi jablka rozteklá, pomůže vám prášek vanilkového pudingu, kterým je zaprášíte. Jako bonus můžete přidat i strouhanou čokoládu nebo nadrobno nasekané ořechy (já osobně už ale nedávám).
Z pěti bílků, které jste si ponechali stranou, ušleháte sníh a potřete s ním nastrouhaná jablka. A navrch nastrouháte na hrubém struhadle i zbytek těsta z lednice
Pečete v předehřáté troubě na 180 stupňů, až koláč zrůžoví.
Tak si nechte chutnat! A jablkám zdar!
1 komentář