čajekonve

RECEPT: Domácí šípkový čaj / limonáda

Je docela vtipný, jak to celé vzniklo. Byla jsem s dětmi na procházce, s Emilkou jsme kamínkama přehazovaly příkop a pak nějak začala zlobit Mikyho, já jsem jí to zatrhla a řev! Samozřejmě se mi celou cestu nechtělo jít za toho jejího řevu domů a tak říkám plná nadšení: “Emilko, podívej se, tam jsou šípky! A víš, co se z nich dá uvařit? Čaj!” No a znáte děti… “Čaj?” zeptala se naprosto ohromená.

Takže jsme to šly natrhat. Teda trhala jsem já a Emi to poctivě dávala k sobě do síťky do kočárku s panenkou. Říkala jsem si, že to uvařím a pak se to nebude dát pít, takže jsem nic nevážila a prostě to tak nějak udělala podle toho, jak by to asi mohlo být. Jen jsem si teda na internetu přečetla něco o zachování vitamínů a jak se takové čaje vlastně vaří. Pak jsme dovařily a hele, čaj byl tak výbornej, že chutnal nejen mně, ale i Emi a manželovi. Takže v neděli jsem vyrazila na šípky znovu a tentokrát jsem si to odvážila, abych vám mohla dát recept ;-)

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

200g čerstvých šípků

2l vody

 

JAK NA TO:

Šípky jsem v sítku propláchla, hodila do mixéru a rozmixovala. Všude jsem se dočetla, že se musí nějakou dobu nechat odležet ve vodě. Takže těch 200g šípků dejte do studené vody (celé ty 2litry).

šípekmix  šipvoda

Nechala jsem je tam hodinu. Pak to dejte vařit, ale pozor – až to začne vařit, nechejte to na bodu varu jen max 2 minuty a pak odstavte. Nechte luhovat další hodinu až hodinu a půl. Já přiklopila pokličkou. Pak zbývá ho zbavit toho sajrajtu ze šípků. Normálně jsem to přecedila přes plenu a v ní nakonec ty šípky ještě pořádně vymačkala. Čaj je osvěžující a do kysela, takže Emilce jsem ho osladila. Mně chutnal tak, jak byl. A hlavně! Obsahuje prý dost vitamínu C, což se teď hodí.

Jsem zvědavá, co na něj řeknete! Tak dejte vědět, pokud se rozhodnete ho vyzkoušet. ;-)

šípekhrnek

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 631 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Další příspěvky