maso9

RECEPT: Vepřová panenka s houbovou omáčkou

Tento recept je i pro ty, kterým vepřové maso vůbec nejede! Je troufalé to říct? Možná ano, ale právě já patřím k těm, co vepřové maso fakt nemusí. Nejím ho už řadu let. Občas udělám výjimku u grilovaných vepřových žeber. Musí být ale dobře naložená – jinak ani ty u mě nepochodí! Manžel už si ale delší dobu stěžoval, že vařím buď kuřecí nebo hovězí, tak jsem se hecla a začala přemýšlet, jak by to muselo být upravené, abych pro sebe nemusela dělat zvlášť kuře. Rozhodla jsem se tedy pro vepřovou panenku. Říkala jsem si, že ji něčím naplním a vzhledem k tomu, že jsem ji nikdy nedělala, pro případ, že bych ji vysušila, že zkusím ještě nějakou omáčku k tomu. No… Výsledek byl docela nad mé očekávání. Já, manžel a Emi jsme ji k večeři sežrali úplně celou! :good: :unsure: Takže vám to sem prostě musím dát ten recept!!!

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

  • vepřovou panenku
  • červenou papriku
  • balkánský sýr
  • špejle
  • tymián
  • rozmarýn
  • sůl
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • smetana
  • sušené houby
  • máslo

JAK NA TO:

Ještě před tím než jsem se pustila do úpravy panenky, jsem naolejovala oškrábanou mrkev, kterou jsem osolila a posypala trochou tymiánu a dala ji péct pod alobal na cca 15min (než připravím k pečení panenku) Bylo to kvůli tomu, že mrkev trvá než změkne, tak abych ji pak už poloudělanou vhodila k tomu masu.

Panenka se nemá omývat vodou, protože ji prý nasákne a místo prudkého orestování na pánvi se prý začne dusit. Takže jsem neomývala, rozřízla jsem ji, posolila (solí prý ztrácí šťavnatost ale to se mi nepotvrdilo), posypala čerstvým tymiánem a rozmarýnem, na to dala podélně rozkrojenou papriku a balkánský sýr (přemýšlela jsem původně nad sušenými rajčaty a mozarelou, ale byla jsem líná jet koupit mozarelu a navíc, tuhle variantu už znám)

mas mas2

mas4

Pak jsem ji smotala, zašpendlila špejlemi a na nejvyšším stupni hodila na pánev a z každé strany jí zprudka opekla. Až pak jsem ji obalila ve slanině a jen ještě na pár vteřin hodila na pánev. Pak už jsem ji dala do pekáče společně s tou mrkví, třemi celými stroužky česneku a dvěmi menšími rozkrojenými cibulemi. Malilinko podlila vodou a dala pod alobalem péct na 15 min.

mas5

Po patnácti minutách jsem všechnu šťávu, kterou pustila zelenina i maso, slila do menšího hrnce. Pekáč jsem vrátila bez alobalu do trouby (na cca 5-7min, aby se opekla pořádně ta slanina) Trouba byla celou dobu na 220 stupňů.

Do šťávy z pekáče jsem dala předem namočené houby, dvě minutky je povařila, zalila 100ml smetany, vhodila do ní zbytky rozmarýnu a když to probublalo, šoupla jsem tam trošku másla. Za chvilku omáčka zhoustla a hotové bylo už i maso. Pak jen vyndat špejle a rozkrojit  ;-)

mas7

Jako přílohu jsem vařila brambory na široká kolečka, která jsem pak osmahla na pánvi na olivovém oleji s trochou rozmarýnu   ;-)

Pokud budete zkoušet, dejte vědět, jak vám chutnalo. Manželovi moc! :heart: ..a když k tomu přidám sebe, jako nejedlíka vepřového, tak to už je co říct.  ;-)

maso9

maso8

 

 

Informace o autorovi

Tereza
Tereza
Autor s 399 příspěvky
Více informací o Tereza

Snažím se v životě nemalovat si černé scénáře. Proto mám ráda citát A. Lincolna: „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“

Zanechte komentář

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)