F78EBFE8-3F59-45F2-AAEA-12884B23870D

Maledivy: Vše kolem cestování s dítětem

Protože jste mi hodně posílali dotazy k naší dovolené se synem, říkala jsem si, že vám sepíšu všechno, co by vám mohlo pomoci při rozhodování, zda s vaším děckem, případně více dětmi, na Maledivy odletět nebo na jiné místo s podobnou vzdáleností a podobnými podmínkami. Popíšu vám, co jsem já s sebou vezla a jak cestu i dovolenou prožíval náš devatenáctiměsíční syn. A protože toho bude víc, budu psát do jednotlivých bodů, ať je to přehledné.  ;-)

  • Na Maledivy jsme letěli deset hodin s přestupem v Dubaji, který trval dvě hodiny, což je tak akorát, neboť letiště je tam obrovské.
  • Letěli jsme s Emirates a připlatili si kvůli synovi sedadla v první řadě Economy třídy s větším prostorem před sebou. Syn až do Dubaje nespal, hrál si s hračkami a špacíroval s námi po letadle.  ;-) Naopak let do Male ani neví, že nějaký byl. Ten pro změnu celý prochrupal. ;-) Pokud budete moci, doporučuji cestu rozdělit. Zůstat například v Dubaji aspoň na dvě noci, aby to nebylo pro dítě tak náročné. My máme takhle naplánovaný odlet domů.
  • Děti do dvou let letí zdarma a nemají vlastní sedadlo.
  • Na Maledivách jsme měli zabookované dva hotely. První, co nejblíže k letišti, abychom se se synem netrmáceli po tak dlouhém letu ještě někam daleko. Lodí jsme jeli asi 30 minut. Nalodí vás přímo u letiště v Male, takže není potřeba nikde nic hledat.
  • Hotelový pokoj jsme dostali okamžitě po příjezdu, přestože bylo teprve deset hodin ráno.
  • Pokud se někdo rozhodujete navštívit s děckem Maledivy, určitě doporučuju najít hotel, který má pláž lemovanou vlnolamy. Voda je čistá, moře mělké a jako kafíčko. Pro děti ideální.   ;-)
  • Na ostrovech neseženete kojeneckou vodu /aspoň já na ni nenarazila/, takže pokud ji dětem dáváte, přibalte ji do kufru.
  • Balenou vodu jinak používají běžně.
  • Obecně na ostrovech neseženete pro děti nic moc. Viděla jsem nějaké pleny, opalovací krém, ale to je asi tak všechno. Já si vezla všeho dostatek už z Čech. Doporučuju vzít radši více než méně. I oblečení na děti. Nám například moře vzalo Olího klobouk, což jsem těžce nesla, protože se mi hodně líbil. Naštěstí jsem měla pro něj náhradní. Ty tam totiž taky nekoupíte.
  • Jinak vlhko a příroda nahrávají komárům a jinému hmyzu, takže jsem s sebou vezla i repelent /Predator/ pro nás s mužem. Děti do dvou let ho ale používat nesmí. Pro syna jsem s sebou zabalila moskytiéru, malý stan, který ho chrání i před sluncem. A přihodila jsem do kufru ještě velkou záclonu. Samozřejmě na večer i dlouhý rukáv a lehké tepláky, aby ho nic nepoštípalo. A nezapomenout určitě něco na případné štípance. Nejlépe se poradit v lékárně. Já používám Fenistil.
  • Kočárek máme golfky Chicco. Ty jsme si pořizovali čistě na cesty a za hodně slušnou cenu asi do 3 tisíc. A jsme s nimi naprosto spokojeni. Mají velká kolečka na těžší terén. Takže s pískem na pláži si poradí velmi dobře.  :whistle: Navíc se stříškou, která se dá hodně zatáhnout.
  • Po celou dovolenou bylo do 30 stupňů. Jen, jak je tam vlhko, tak to dělá dojem vysších teplot.
  • Maledivci jsou celí pryč z malých dětí. Zdraví se s nimi, chtějí si je pochovat, všechno jim ukazují. Mě to hodně překvapilo. S tak upřímným nadšením pro děti jsem se ještě nikde nesetkala. Jsou milí a slušní.
  • I když doktor v káždém hotelu je, vozím s sebou vždy velkou lékárničku. Bez ní nedám ani ránu. Mám pro Olího něco na horečky, teploměr, něco na průjem, rýmu, kašel, něco na vyrážku, na růst zubů, kapky na bolest v uších, dětské náplasti, líh na záděry a drobná poranění, dezinfekci na zranění, něco na afty, homeopatika, kvalitní dětské opalovací krémy /kupuju je jen v lékárně/. Vozím i odsávačku na rýmu.
  • Časový posun je na Maledivách plus čtyři hodiny. Toho jsem se trochu bála, jak to nabourá Olímu režim, ale zvládl to skvěle. Asi dvakrát spal po příletu tam přes den o dvě hodiny déle než spává doma, ale jinak měl a má téměř stejný režim jako v Čechách. Takže se s tím vyrovnal moc dobře. A doufám, že stejně dobře se s tím popere i po návratu.  :rose:
  • Pokud byste si chtěli přivézt na ostrovy nějakou lahvinku s alkoholem, tak to radši nedělejte. Žádný alkohol se tam dovážet nesmí. Ani víno. Nám takhle zabavili rum a vrátili nám ho až na zpáteční cestě. :yahoo:
  • Naopak vyvážet z Malediv se nesmí například korály.
  • Větší děti budou nadšeny z množství nádherných ryb, které tu plavou i u břehu.  :heart:
  • Rozhodně nezapomeňte šnorchl a brýle. Do páru vám stačí jedny. Protože zatímco jeden hlídá děti, druhý zažije něco neskutečného, co je k vidění pouze zde.
  • Pokud byste byli v hotelu s “all inclusive”, myslím, že s jídlem pro děti, kteří už jedí v podstatě to, co vy, nebude problém. Vždycky jim určitě něco vyberete /rýži, brambory i kaši jsme měli, hodně dělají těstoviny, ryby, kuře, dušenou zeleninu, syrovou zeleninu, spoustu ovoce/. Pro dospělé pak často připravují pálivější jídla. Hodně používají koření.  ;-)

Toť asi vše. Pokud vám to při výběru destinace nebo při rozhodování trochu pomůže, budu ráda. Jinak, kdyby vás zajímalo něco, o čem jsem se nezmínila, pište. Když budu vědět, ráda odpovím.  :heart:

83B2BF69-C63B-4CEB-A290-03F4E520629C98960AAF-FAA7-4290-A02F-BBC761DB7E87 D6DAB99E-C4C0-4000-9170-E3CC4F7BBE35 C2EC0EFC-906D-4D0B-A30B-74A0152D750F

Informace o autorovi

Mirka
Mirka
Autor s 392 příspěvky
Více informací o Mirka

John Lennon: "Láska je odpověď." Mirka: "A produktem lásky je nový život...se spoustou otázek."

Další příspěvky

10 Komentářů

  • Karolina Steinerova 3. března 2018 14:03

    Dobre sobotni dopoledne :) Diky za Vas prispevek, premyslime, ze na Maledivy vyrazime koncem brezna s dvacetimesicnim synem :) Mam dotaz – meli jste detskou postylku? Byla v hotelu? Nebo jste ji vezli s sebou? Nebo kde spal Oli?
    Predem dekuji za odpoved!

    Steinerová

     
    • Mirka
      Mirka 6. března 2018 14:57

      Milá Karolinko, zdravím vás a omlouvám se, že píšu až teď. Dětská postýlka v hotelu byla automaticky. Neobjednávali jsme ji speciálně a ani jsme žádnou nevezli. Měla dokonce postranní polštáře ve tvaru válce, aby se děti nebouchaly o špricle. A pro zábavu dětí měla i vsazené míčky. Povlečení čisté, každý den převlékané. Pokud chcete mít ale jistotu, klidně to uveďte při objednávání hotelu do poznámek. Pokud poletíte, přeji krásnou dovolenou celé rodině. :heart:

       
  • Karolina Steinerova 16. března 2018 22:15

    Mila Mirko, moc dekuji za odpoved! Pomohla :) Napadl me jeste jeden dotaz – v cem se Oli koupal? Nahaty? V plavkach?? V koupaci plence? Predpokladam, ze je rozdil mezi koupanim v bazenu a koupanim v mori!? Ja bych idealne chtela Jirika nechat koupat nahateho, coz by (aspon myslim) nemel byt az takovy problem na plazi, resp. v mori. Ale s tim bazenem si nejsem jista… Nechaji ho? A je to hotel od hotelu ruzne? Predem moc diky za jeste jednu radu!

    Karolina

     
    • Mirka
      Mirka 16. března 2018 23:23

      Karolinko, tak to me moc tesi! :heart: Pro Oliho jsem vezla na koupani jednorazove plenky do vody, asi dva baliky a všechny jsme je upotrebili. Ty jsem mu prave davala do bazenu a vystacily nam i do more. Pravda je, ze v bazenu jsem totiž zadne male deti nahe nevidela, tak bude lepsi, když Jirikovi taky nejake vezmete. Jinak nahatého jsem ho nekdy nechala v mori. To more je vazne pruzracne. :rose: Ale bala jsem se spaleni od slunce, takze opravdu jen vyjimecne na chvilicku, jinak mel bud plenu do vody a tricko, existuji i plavky s UV filtrem, ale ty jsem do odletu velikosti na Oliho zrovna nesehnala a ty co ma doma, uz mu jsou male. Proto jsem to resila trickem i s dlouhym rukávem. A taky jsem mela pro nej normalni plavky latkove. Do more muzou byt taky. :rose: Kdyby vas ještě cokoliv zajímalo, napiste, rada povim vic. :bye:

       
      • Mirka
        Mirka 16. března 2018 23:27

        Ještě, víte, co mě potěšilo? :rose: Když jsme přiletěli, tak mi spousta lidi říkala: “Ale Oli není vůbec opaleny?” ;-) To byla pro me ta nejlepší zprava. Znamenalo to, ze jsme ho před sluncem ochranili. Je tam spousta moznosti stinu, takze budete mi urcite i moznost vy u hotelu ci na plazi. ;-)

         
      • Karolina Steinerova 18. března 2018 15:10

        Moc dekuji a hezkou nedeli!!!

         
  • Veronika Drmolova 18. října 2018 20:46

    Dobrý večer, mohu se zeptat v jakém resortu jste byli a jak dlouho? Ještě by mne zajimalo zda jste cestovali s cestovni kancelari? Dekuji predem za Vasi odpoved :) Veronika

     
    • Mirka
      Mirka 21. října 2018 22:36

      Zdravím, Veroniko. Určitě, ráda. Byli jsme v Paradise Island Resort & Spa na šest nocí a poté v Royal Island Resort & Spa na sedm nocí. Obojí ideální pro rodiny s dětmi. A cestovali jsme bez cestovky, ale všechno jsme měli dopředu naplánované a zabukované. Pokud se tam vydáte, přeju krásný pobyt. Určitě se vám tam bude líbit. :heart:

       
  • Kateřina Holpová 4. dubna 2022 11:33

    Ahoj mohu se zeptat v jakém měsíci jste byly ?chceme jet s 2 letym synem ale chceme se potápět tak aby voda byla čirá což je v letních měsících prý špatný

     
    • Tereza
      Tereza 4. dubna 2022 11:35

      Ahoj, Miri už pro blog nepíše, ale vím, že letěli v zimě a tuším, že to byl leden nebo únor ;-)