Pozvěte si Terku na večeři a ručím vám za to, že vám z jídla nezbyde nic. Tedy, pokud ji něco zachutná stejně jako tzatziky mého muže.
Říká se, že když už vaří muž, vždycky to stojí za to. U toho mého to funguje stoprocentně. Aspoň, pokud hodnotím já. Umí skvěle spoustu receptů, ale po jednom se můžu vážně utlouct. A jak už jste asi pochopili, nejen já.
Když jsme Terku poprvé s jejím manželem pozvali k nám na večeři, chtěli jsme se blýsknout nějakou dobrotou. Rozhodli jsme se pro brambory s rozmarýnem, vepřovou pečeni a tzatziky. Říkali jsme si, že to by jim mohlo chutnat. Vůbec nás ale nenapadlo, jaký úspěch bude mít u návštěvy právě řecká pochoutka. Především u Terky. Vyprávěla mi o ní ještě týden po tom, což mě a hlavně mého ,kuchaře´ samozřejmě potěšilo. „Až budeš psát tzatziki, doufám, že tam napíšeš, že ty miluju nejvíc ze všeho, co u vás jím, a že jich vždycky sežeru kilo,“ psala mi už dopředu.
Když pominu, že kvůli mužovým tzatzikám zakopala hluboko pod zem moje Hraběnčiny řezy, které měla kdysi tak ráda, má úplnou pravdu. Kilovka pokaždé padne, ani nevíme jak.
Tuhle baštu okoukl můj muž u Emanuela, zkusil ji udělat a od té doby ji doma připravuje snad každý týden. Ke všemu! Od zeleniny až po rohlíky. Když jsem Terce říkala, že o Ridiho tzatzikách, v podání mého muže, budu psát, přistála mi tahle odpověď: „O Ridim tam nepiš. Jen o mně! Chci Ridiho slávu. A hlavně! Pro mě jsou to Davidovy tzatziky!“ Takže, pardon, Ridi, recept si vymyslel sice úžasně, ale tenhle článek je hlavně o moji parťačce.
Pokud vám recept Itala v televizi unikl, ušetřím vás hledání a napíšu ho sem:
CO BUDETE POTŘEBOVAT (kdybyste chtěli dělat tzatziky ve velkém, což doporučuju ), uvádím, pro jistotu, suroviny potřebné na 1kg jogurtu):
- 1 kg bílého řeckého jogurt-
- 2 až 3 salátové okurky dle velikosti
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- přiměřeně kopru
- sůl, bílý pepř na dochucení
POSTUP:
Nastrouháte okurku, vymačkáte z ní přebytečnou vodu a smícháte s jogurtem. Přidáte namačkaný česnek, ocet, sůl, pepř a nasekaný kopr, zakápnete olejem a všechno dobře promícháte. V lednici je pak mininálně dvě hodiny necháte odležet.
Pak už vám přeji jen dobrou chuť!
Zanechte komentář