Domácí chléb – pšenično-žitný

Drbárna Výživa a recepty Domácí chléb – pšenično-žitný

  • Autor
    Příspěvky
  • #1059 Odpověď

    Pavla Kubesová

    Přiznám se, že nemám doma ani jednu z těch moderních domácích pekáren, ani žádné speciální potřeby, ale přesto jsem si chtěla upéct vlastní chléb a tak jsem zkoušela, zkoušela až se podařilo! Níže přikládám recept. :-)

    1/2 kostky droždí (+50 ml vlažné vody)

    200 g žitné mouky (celozrnná žitná)

    300 g pšeničné mouky (hladká, tmavá, chlebová)

    200 ml vody (vlažná)

    1 lžíce soli

    1 lžíce drceného koriandru

    1 lžíce drceného kmínu

     

    V míse si připravím kvásek (droždí rozmíchám v 50 ml vlažné vody) a dám na topení, nebo někam jinam do tepla, pro jistotu do toho občas přidám lžíci cukru, na rozjezd kvasnic – cca 30 minut.

    Do druhé velké mísy dám obě mouky, sůl, kmín, koriandr a promíchám. Poté přidám kvásek, 200 ml vody a důkladně promíchám – ráda si máknu, takže pěkně postaru, vařečkou ;). Pokud je těsto moc řídké a lepí se, nebrečím a přidávám po trochách pšeničné mouky, mělo by být tužší, lepkavé a táhlé.

    Nechám kynout, dokud nezdvojnásobí objem (asi hodina – dvě hodiny) v teple. Pak promíchám, vytvaruji bochník a dám kynout do cedníku, který jsem vyložila utěrkou, vysypanou moukou, aby se na ni těsto nepřilepilo. Nechám kynout asi hodinu a pak rovnou překlopím na plech, potřu vodou, naříznu a peču v troubě (200 °C). Po cca 10 minutách chléb vytáhnu a potřu rozpuštěným máslem a dám zpět péct. Peču dalších 30 – 45 minut.

    Chlebíky rády praskají, pokud se tomu chcete vyhnout, dejte na dno trouby druhý, menší plech s vodou, aby bylo v troubě pěkně vlhko. Kastrol s vodou, také poslouží. ;)

  • #1062 Odpověď

    Marťa

    Já teda pro pšeničný chléb používám domácí kvásek, ale žitné mouky jsem se trochu bála, hůře to pak kyne, díky za recept, vyzkouším!  :rose:

  • #1064 Odpověď
    Tereza
    Tereza
    Administrátor

    Mňam! To vyzkouším! :good: Nemáte fotku? …že bychom to pak daly do rubriky „Ochutnaly jsme“ :mail:

  • #1066 Odpověď
    Mirka
    Mirka

    Tak teď mě mrzí, že jsem na bezlepkové dietě. To vypadá na pořádnou dobrotu. :-)

Odpovědět na: Domácí chléb – pšenično-žitný
Vaše informace:




:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)