a81x1524

S tímhle steakem budete za hvězdu!

Svůj první steak v životě jsem jedla teprve nedávno. Bylo to v Americe, kam jsme tehdy s mužem (to jsme ještě nebyli manželé) odletěli na vysněnou dovolenou. Tam to přišlo. Ne, že bych zrovna po něm nějak toužila a musela kvůli němu letět na druhou stranu zeměkoule, ale všechno se to tak nějak seběhlo.

Možná si pamatujete, jestli čtete náš blog pravidelně, že jsem byla dlouhá léta vegetariánka, takže maso pro mě nebylo něco, bez čeho bych nemohla žít. Jak jde ale o kus ,flákoty´, vždycky v tom má u nás prsty můj muž. Teda skoro vždycky. :rose:

Tenkrát mu kdosi doporučil, že musíme rozhodně zajít do jedné tamní restaurace, kde dělají prý úžasné steaky. Muž si opsal adresu a poslední večer před naším návratem, jsme do ní zašli. Chtěla jsem si objednat zeleninový salát, ale monolog o tom, že, když rozhodně nevyzkouším steak, budu navždy ochuzena o největší pochoutku celé dovolené, se nedala poslouchat dlouho. Nechtěla jsem mu kazit radost, tak jsem jednoduše rezignovala. Stejně jako později na celé vegetariánství. O tom jsem ale psala už tady: Jak jsem se dvacet let okrádala!. ;-)

Pravda je, že steak byl vážně dobrý. Proto jsem si dodala odvahy a rozhodla se, že ho někdy vyzkouším připravit doma. Třeba, až se budou slavit narozeniny. Jestli se ale ptáte, zda se mi podařil, tak rovnou říkám, že NIKDY! Byl buď moc upečený nebo úplně syrový nebo špatně ochucený.

Až nedávno se mi dostal do ruky recept Pražského řeznictví (níže jsem použila i jejich fotku), který mě nalákal tím, že u něj stálo: „Měli byste ho zvládnout levou zadní.“ Přece musím doma ukázat, že nejsem na steaky takový antitalent. Jednou se mi přece musí podařit! A tady jsem měla šanci. Základ bylo, sehnat dobré maso. V obchodě jsem mrkla na prodavače (nevím, jestli mě vůbec viděl :scratch: ), aby mi vybral to nejvyzrálejší, což je pro steaky důležité a pustila se do práce. Maso vybral krásný. ;-)

Příprava byla jednoduchá a rychlá. A výsledek? Tak to se podržte, steak byl vážně šťavnatý a středně propečený. Přesně, jak jsem chtěla. A jak řekl můj muž: „Byl jako dort!“  :good: Měla jsem ohromnou radost a řekla jsem si, že třeba recept taky uvítáte. Takže tady je:

STRIPLOIN STEAK S PEČENÝMI STEAKOVÝMI HRANOLKY

Na steaky budete potřebovat:

  • 2 steaky z nízkého roštěnce o celkové váze 400 – 500 g (dbejte, aby bylo maso opravdu vyzrálé)
  • bazalku, pažitku, tymián (bylinky maso provoní a dodají skvělou chuť :rose: )
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl (tu používám na maso hodně)
  • mletý pepř

 

Jak na to:

Maso na steaky vyndejte z lednice alespoň půl hodiny předem. Troubu předehřejte na 100 ⁰C a vložte do ní prázdný plech nebo pekáček. Mezitím si rozpalte pánev, a když se z ní začne kouřit, steaky důkladně potřete olivovým olejem a položte na pánev. Opékejte 3 minuty z obou stran. Poté steaky vložte do trouby na připravený plech nebo pekáček a nechte 10 minut dojít (to už jsem tam měla bylinky, ale klidně je dejte až na konec, nejlepší jsou čerstvé). Na konec nechte maso ještě 5 minut odležet a můžete podávat.

Oficiální foto k receptu:

steaky

A tohle je můj výtvor: ;-)  

steak-nejno

Jako přílohu zkuste určitě i podomácku dělané hranolky. Na ně budete potřebovat:

  • 6 středně velkých brambor (pro dva lidi úplně postačí)
  • olivový olej
  • sůl

 

Jak na to:

Předehřejte troubu na 210 ⁰C. Oloupejte brambory a nakrájejte podélně na klíny (nebo-li hranolky). Dejte je do vody, sceďte a osušte (to je důležité). Promíchejte je se dvěma lžícemi olivového oleje a rozprostřete na plech s pečícím papírem. Pečte je cca 30 minut. Posolte je až těsně před podáváním.

Foto mých hranolek: ;-)  

hranolky-nejnov

Dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedly! :bye:

Informace o autorovi

Mirka
Mirka
Autor s 326 příspěvky
Více informací o Mirka

John Lennon: "Láska je odpověď." Mirka: "A produktem lásky je nový život...se spoustou otázek."

Zanechte komentář

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)